Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE MDŽ: Bez žien socializmus nevybudujeme!

Hold obetavosti žien pri plnení úloh na pracovisku i pri výchove mladej generácie vzdali poprední československí umelci a súbory hudobno-zábavným programom pod názvom Vám naše najmilšie, 03.03.1980. Foto: TASR / V. Andor

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 8. marec (Teraz.sk) - S malou prestávkou si od roku 1921 na Slovensku pripomíname každoročne Medzinárodný deň žien. Celý svet v tento deň oslavuje ženu, ktorej poslaním je udržať rod, národ, svet.

Na Medzinárodný deň žien sa vzdávala úcta aj mnohodetným matkám. Na národných, okresných a krajských výboroch sa ženám udeľovali odznaky materstva. Ženy si okrem dobrého pocitu odnášali so sebou aj malé darčeky. To, aké boli oslavy MDŽ, si môžete pozrieť na unikátnych fotografiách, ktoré prináša Teraz.sk z archívu Vtedy.sk.
.



Deti s láskou a radosťou pripravujú darčeky k MDŽ materskej školy. Podarujú im ich na malej slávnosti, na ktorú pripravujú pestrý kultúrny program, 02.03.1976.
Foto: TASR / M. Borodáčová


V predvečer najväčšieho sviatku pokrokových žien na celom svete oznamujú pútače bratislavskému obecenstvu premiéru slovenského filmu Žena z vrchov, 08.03.1956.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Kvetmi možno povedať viac ako nežnými slovami. Muži budú mať príležitosť kvetmi poďakovať sa za lásku a starostlivosť - matkám, ženám, dcérkam i milým, 27.02.1975.
Foto: TASR / Grešner


8. marca celý svet oslavuje ženu - matku - manželku - milenku, ženu, poslaním ktorej je udržať rod, národ, svet. Iste niet muža, ktorý by sa im v ich deň nepoklonil, neobdaril ich kytičkou kvetov, 05.03.1975.
Foto: TASR / Teslík


Oslava MDŽ v bratislavskej Cvernovke, 08.03.1951.
Foto: TASR / Cích


Vystúpenie dietok zo Šiah na slávnostnej akadémii. Najväčší úspech získala malá, trojročná Mária Kapustová, 06.03.1955.
Foto: TASR / Jožo Teslík


Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien bola v Stredoslovenskom krajskom národnom výbore v Banskej Bystrici slávnostná beseda. Ženám odovzdali kytičky snežienok tí najmenší - iskričky, 07.03.1966.
Foto: TASR / J.Valko


Pri príležitosti MDŽ poďakovali ženám zo Západoslovenského kraja za ich obetavú prácu, 08.03.1968.
Foto: TASR / J. Bakala


Ženy položili k pamätníku SNP kytice červených klinčekov, 09.03.1975.
Foto: TASR / Zagar ml.


Oslavy MDŽ vyvrcholili vo štvrtok 6. marca v Bratislave priateľským stretnutím delegácie žien z celého Slovenska s najvyššími predstaviteľmi straníckych a štátnych orgánov SSR, 06.03.1980.
Foto: TASR / M.Borodáčová