Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Pamätáte si na svoj prvý školský šlabikár?

Slávnostne a radostne začínali nový školský rok občania a mládež v Ivanke pri Dunaji, okres Bratislava okolie. Vyše 600 žiakov bude od 1. septembra chodiť do novej 23 triednej školy vybudovanej nákladom vyše 4 milióny korún. Je to jedna z piatich v okrese Bratislava-okolie, kde bude vyučovanie iba jednosmenné. Škola je vybavená novým vnútorným zariadením v hodnote 37 000 korún. V novej škole dostali žiaci 1. septembra 1961 zadarmo hneď aj nové učebnice a učebné pomôcky. Foto: TASR - J. Valko

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 9. septembra (Teraz.sk) - Jedna ruka v rodičovskej dlani, v druhej karafiát. Pred školami sa ozýva detský džavot, ktorý preruší až prvé školské zvonenie. Do lavíc zasadajú aj čerství prváčikovia. S rozšírenými očami sa rozhliadajú po triede a so zatajeným dychom počúvajú slová svojej novej učiteľky. Na laviciach ich už čakajú nové učebnice a ďalšie školské pomôcky. V priebehu roka sa naučia písať, čítať a počítať. So záujmom si listujú vo svojom šlabikári. Detské riekanky a maľované obrázky z neho si budú mnohí z nich navždy pamätať.

V prvý septembrový deň slávnostne a radostne začínali ďalší školský rok aj starší žiaci či stredoškoláci. Súdružkám učiteľkám živo opisujú všetky svoje prázdninové zážitky a huncútstva. Mnohí z nich však prišli do školy už počas prázdnin. Učitelia totiž nelenili ani v čase letných mesiacov. Za pomoci svojich žiakov po tieto dni roztriedili a pripravili učebnice na odovzdanie školákom.

Rodičom a žiakom nepôsobí 1. september už toľko starostí ako kedysi, keď bolo treba nakupovať učebnice a pomôcky, pretože žiaci ich dostávajú každoročne zadarmo. Štát totiž poskytol žiakom krásny dar.

Vďaka portálu Vtedy.sk vám prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami, ktoré zachytávajú začiatok školského roka ešte za čias minulých. Pozrite sa na fotografie spolu s nami a zaspomínajte si na svoj prvý školský deň.

Z Bratislavy do všetkých miest na Slovensku smeruje v týchto dňoch veľa zásielok - sú to učebnice, ktoré o niekoľko dní spolu s ostatnými učebnými pomôckami nájdu na svojich laviciach tisíce žiakov našich všeobecnovzdelávacích i odborných škôl. Doterajšie zásielky kníh, ktoré deti dostanú zadarmo, majú hodnotu vyše 20 miliónov korún. Plné náručia nových kníh odnášajú žiaci do svojich tried dňa 31. augusta 1962.
Foto: TASR - M. Slosiariková


Na snímke z 10. septembra 1965 učiteľky Rozália Nagyová a Alžbeta Göghová chystajú pre žiakov učebnice. Až 160 žiakov povodňou postihnutého Kolárova v komárňanskom okrese nebude môcť v tomto roku navštevovať ZDŠ v mieste bydliska. Ich školy rozliaty Dunaj natoľko poškodil, že opravy potrvajú dlhší čas. Žiakov slovenskej a maďarskej národnosti prichýlia vo Východoslovenskom, Juhomoravskom a Severomoravskom kraji, kam pocestujú aj so svojimi učiteľmi. Pred odchodom sa všetci žiaci podrobujú komplexnej lekárskej prehliadke. Učitelia zas pripravujú na odvoz učebnice a rôzne školské pomôcky.
Foto: TASR - Š. Petráš


Učebnice a ostatné bežné školské pomôcky, ktoré dostanú žiaci i tohto roku zadarmo, učitelia za pomoci svojich žiakov po tieto dni roztriedili a pripravili na odovzdanie školákom. Na snímke z 28. augusta 1970 Jarka Tomanová, žiačka VII. triedy, ktorá pomáhala pri rozdeľovaní kníh, si so záujmom prezerá nové učebnice.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Tajomníčka na ZDŠ Palackého v Bratislave Irena Blehová triedi 1. septembra 1972 učebné pomôcky, ktoré v novom školskom roku dostanú žiaci.
Foto: TASR - M. Borodáčová


Radostný bol 1. september 1960 aj v Osemročnej strednej škole v Podunajských Biskupiciach pri Bratislave. Žiaci tu dostali prvý raz zadarmo učebnice vo svojej materinskej maďarskej reči a takisto aj všetky potrebné školské pomôcky. Na obrázku učiteľka Ilona Vürsterová pri rozdeľovaní učebníc a pomôcok žiakom.
Foto: TASR - M. Slosiariková


Asi 25-tisíc žiakov nastúpilo v Košiciach do slávnostne vyzdobených základných deväťročných škôl, aby začali školský rok 1972/73. K doterajším 32 školám pribudli v Košiciach tri nové moderné ZDš. Dve na nových košických sídliskách - Nad jazerom a Železníkoch a jedna v Košickej Novej Vsi, ktorá je obvodom Košíc. Škola Nad jazerom má 22 tried, dve telocvične a ďalšie zariadenia - kabinet pre fyziku, chémiu, biológiu, výtvarnú výchovu, školskú jedáleň. Školu slávnostne otvoril v pondelok 4. septembra 1972 predseda KNV Ing. Branislav Bíroš. Na archívnej snímke malí prváčikovia si so záujmom prezerajú nové učebnice.
Foto: TASR - A. Kaščák


Žiaci v Bratislave-Karlovej Vsi dostali 1. septembra 1960 zadarmo učebnice, zošity, kružidlá, plniace perá, farbičky a všetko, čo potrebujú v škole. Mali z toho veľkú radosť.
Foto: TASR - M. Slosiariková


Radostný 1. september 1961 v Ivanke pri Dunaji. V novej škole dostali žiaci z Ivanky zadarmo hneď aj nové učebnice a učebné pomôcky.
Foto: TASR - J. Valko


Školské učebnice už čakajú na žiakov. Prváci Tomáš Beňo (vľavo) a Ferko Marko z Detského mestečka v Zlatovciach 31. augusta 1993 nedočkavo listujú v nových učebniciach.
Foto: TASR - Š. Kačena


Vďaka opatreniam, ktoré presadilo Ministerstvo školstva SR, sa nový školský rok začína relatívne pokojne. V Základnej škole na Hlbokej ulici v Bratislave učiteľky prvých tried pripravujú pre svojich prváčikov učebnice a školské pomôcky, ktoré ich už budú čakať v triedach pripravené na laviciach. Učebné pomôcky zaujali 01. septembra 1994 budúce prváčky Dajanu (vľavo) a Ninu.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Prvé zvonenie sa ozvalo aj v novej 22-triednej ZDŠ v mestskom sektore Petržalka na ulici Bélu Kúna, do ktorej bude chodiť 849 žiakov. Od 1. septembra 1982 je v užívaní učebná a stravovacia časť, v máji budúceho roku dokončia telocvičňu i okolité terénne úpravy. Na zábere zľava: Janka Kubátová, Danka a Janka Kvačekové si so záujmom prezerajú prvé učebnice.
Foto: TASR - Pavol Neubauer