Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Ak poznáte tieto heslá, máte už určite po tridsiatke

Na počesť XXII. zjazdu KSSS sa rozvinulo na všetkých pracoviskách OZKN v Prešove a v pobočných závodoch veľké záväzkové hnutie. Vzorom je Brigáda socialistickej práce Jurija Gagarina, vedená Annou Gomulcovou z oddelenia 1426. Z denného plánovaného množstva vyrobí viac ako polovicu výrobkov výbornej akosti, označených zlatou visačkou. 1. novembra 1961. Foto: TASR- J. Valko

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 12. marec (Teraz.sk) - Komunizmus, náš ciel. Socialisticky pracovať, socialisticky žiť! Proletári všetkých krajín, spojte sa! Buduj vlasť, posilníš mier...

A veľa ďaľších typických hesiel, ktoré dopĺňali propagandu bývalého režimu. Pamätníci si určite vedia predstaviť transparenty, ktoré boli vyvesené všade, kde si bolo potrebné pripomenúť silu strany alebo bratstvo so Sovietskym zväzom. Pre tých, ktorí už zabudli alebo sú príliš mladí, aby si časy neslobody mohli pamätať ponúkame túto obrazovú správu...

Teraz.sk vám prináša unikátne fotografie z archívu Vtedy.sk s originálnymi popiskami, ktoré pripomínajú dobu dávnych čias.


.
Pred voľbami do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady zdobia sa i vchody agitačných stredísk, aby i takto upozornili okoloidúcich a najmä tých, ktorí už zanedlho sa budú schádzať k volebným urnám na radostné a významné voľby v našej republike.
Foto: TASR - J. Vrlik


V priebehu Mesiaca knihy usporiada Okresná ľudová knižnica v Trenčíne rad kultúrno-osvetových podujatí zameraných na propagáciu literatúry a novej knižnej produkcie. Knižnica je dobre vedená, o čom najlepšie svedčí vysoká návštevnosť.
Foto: TASR / L. Roller


V Závodnom klube Chemických závodov Juraja Dimitrova v Bratislave otvorili výstavu kníh, ktorou sa začína Mesiac knihy v Západoslovenskom kraji.
Foto: TASR / V.Přibyl


Na snímke básnik Milan Lajčiak, laureát štátnej ceny v otváracom prívete poukázal na veľký rozvoj knižnej kultúry na Slovensku v posledných rokoch.
Foto: TASR - Tibor Andrejčák


V preplnenej jedálni lodníckeho domu v bratislavskom prístave pozorne a so záujmom počúvali prejav svojho kandidáta, ktorý poukázal na rozdiel medzi volebným systémom v buržoáznej ČSR, ktorý slúžil záujmom kapitalistických vykorisťovateľov, a volebnou sústavou v ľudovodemokratickej ČSR, ktorá plne vyhovuje želaniam a túžbam slobodného ľudu. 19. novembra 1954.
Foto: TASR - V. Přibyl


Prvý september je prvým dnom nového školského roku aj pre vyše 43 300 žiakov bratislavských základných škôl. Viac než 6500 z nich bránami týchto škôl prechádza po prvý raz vo svojom živote. Takmer 16 750 žiakov a učňov, z nich viac ako tretina sú prváci, bude sa pripravovať na budúce povolanie v 26 stredných odborných učilištiach, čo je o päť viac než vlani, v štyroch odborných učilištiach, učňovskej škole a výcvikovom stredisku. Gymnáziá bude navštevovať okolo 7050 mladých ľudí, stredné odborné školy ďalších 7300. Zábery z otvorenia nového školského roku na 22-triednej ZŠ v Bratislave-Petržalke na Bierutovej ulici, 01.09.1980.
Foto: TASR / B. Palkovič


Blížiace sa vianočné sviatky sa odzrkadľujú vo zvýšenom obchodnom ruchu. Každý sa usiluje zadovážiť si najmä darčeky, ktorými by potešil svojich milých. V darčekovej službe ochotne prichystajú balíčky a ozdobné koše podľa želania zákazníkov, 04.12.1970.
Foto: TASR / V. Přibyl


Voľby na Záhorí. Na Záhorí bola volebná nedeľa radostným sviatkom. V družstevných dedinách prichádzali voliči manifestačne so záväzkami splniť úlohy tretej päťročnice za štyri roky. 81. Roztancovaná mlaď pred volebnou miestnosťou v družstevnej obci Dojč. 12.6.1960.
Foto: TASR - S. Andil


Oslava MDŽ v bratislavskej Cvernovke, 08.03.1951.
Foto: TASR / Cích


Pri príležitosti MDŽ poďakoval ženám zo Západoslovenského kraja predseda KNV Ing. Albert Koštál za ich obetavú prácu, 08.03.1968.
Foto: TASR / J. Bakala