Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE SILVESTROVSKÉ FOTO: Takto sme vítali Nový rok za starých čias

Zaslúžilý umelec Jozef Króner (uprostred) opäť zažiaril - jeho hosťovanie v silvestrovskej revue dokazuje hereckú všestrannosť a majstrovské ovládanie situačného humoru. Na snímke s J. Bohdalovou a Vladimírom Dvořákom, 2.11.1970. Foto: TASR / M. Vojtek

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 1. januára (Teraz.sk) - Prskavky dohoreli, šampanské je dopité a my stojíme na prahu nového roka. Novoročné oslavy sa skončili. Teraz.sk vám prináša historické fotografie z novoročných osláv.


.
Silvestrovský kabaret Československého. rozhlasu V Bratislave v koncertenej sieni Vládnej budovy v Bratislave, 31.12.1949.
Foto: TASR / Staněk


Československý rozhlas v Bratislave, usporiadal dňa 2. decembra v koncertnej sieni Povereníctva vnútra verejné nahrávanie silvestrovského programu. V programe, ktorým sa rozhlasoví pracovníci pripravujú pobaviť verejnosť účinkujú členovia Národného divadla, členovia rozhlasovej dramatickej skupiny, tanečný súbor, dychový súbor Záhorák a SĽUK. Réžiu mal Ctibor Kováč, 2.12.1952.
Foto: TASR / K. Cích


Naše hory sú v každom ročnom období zdrojom osvieženia, oddychu a zábavy. Osobitné čaro v srdci zimnej prírody majú silvestrovské zábavy a novoročné slávnosti. Milovníci zimných radovánok z Bratislavy rozlúčili sa so starým a oslávili príchod nového roku v známych výletných miestach Malých KarpátRozprávkovo pôsobila príroda pokrytá inovaťou v okolí Zochovej chaty. Hostia, pre ktorých chatár Karol Ivičič zvaný Karpatský vlk - pripravil príjemné posedenie a rôzne špeciality, v radostnej nálade privítali nový rok, 2.1.1964.
Foto: TASR / Š. Petráš


V romantickom prostredí Nízkych Tatier, Vrátnej doliny, Malej a Veľkej Fatry i ďalších horských turistických strediskáchtrávi dovolenku tisíce turistov. Zimné radovánky na Donovaloch, 08.01.1966.
Foto: TASR / J. Valko


Horské hotely a chaty v Nízkych Tatrách sú plne obsadené. Nový rok privítali mnohí zahraniční turisti takmer zo všetkých krajín Európy. V hoteli Srdiečko na Chopku strávilo Silvestra 40 rakúskych hostí, ktorí su u nás od Vianoc, ďalej hostia zo Švédska, NSR a Maďarska. Rakúski turisti, ktorí sú ubytovaní na hoteli Srdiečko, často trávia svoje voľné chvíle po lyžovačke pri krbe, 1.1.1967.
Foto: TASR / J.Valko


Posledným rýchlikom vypraveným z bratislavskej hlavnej stanice v roku 1969 bol rýchlik č.308 na trati Bratislava - Košice. Odchádzal za hustého sneženia a silného vetra presne o 23 hodine a 5 minútePomocník rušňovodiča Ján Lopatka slúžil na Silvestra už po 14 raz a rušňovodič Emil Stránovský 10 raz počas svojej 17 ročnej služby v rušni, 2.1.1969.
Foto: TASR / Ivan Dubovský


Redakcie zábavných programov Československej televízie pripravili v tomto roku spoločné programy na Silvestra a budú ich aj spoločne celoštátne vysielať. Časť programu - nazvanú Rendez-vous na Dunaji vyrobili v bratislavských štúdiách. Štáb tvorcov - režisér Ján Roháč, hlavný kameraman Jiří Lebeda, autor scenára Vladimír Dvořák, ktorý reláciu súčasne s Jiřinou Bohdalovou konferuje, ako aj poprední naši a zahraniční speváci - sľubuje dobrú zábavu pri obrazovkách, 2.11.1970.
Foto: TASR / M. Vojtek


Prípitok mladých na zdravie, štastie a lásku pri Silvestrovskej zábave v Šenkviciach. Na novú cestu do života i do Nového roku si pripíjajú novomanželia Alena a Milan Tomašovičovci, 2.1.1970.
Foto: TASR/ Štefan Petráš


Silvestrovská poľovačka v Gabčíkove. V posledný deň lanského roku usporiadali v poľovníckom revíre v okolí Gabčíkova poslednú poľovačku. Celoročný plán odstrelu 400 zajacov prekročili o 100 kusov. Odstrelili aj 350 bažantov, 120 prepelíc, 12 srniek a 5 jeleňov.Rakúski poľovníci Neurath a Gruber prijímajú rady od domácich poľovníkov Schvarca a Ing. Cifru, 3.1.1970.
Foto: TASR / Blažej Palkovič


Netradičným spôsobom sa s poslednými dňami roka 1986 rozlúčilo okolo 500 návštevníkov termálneho kúpaliska v Kováčovej. Využili tu možnosť silvestrovského kúpania, ktoré už tradične organizuje Správa rekreačných a telovýchovných služieb mesta Zvolen, 31.12.1986.
Foto: TASR / Peter Lenhart


Na počesť vzniku Slovenskej republiky zažiaril 31. decembra 1992 o 24.00 h ohňostroj, 31.12.1992.
Foto: TASR / Štefan Kačena


Jubilejný desiaty ročník Silvestrovského behu cez bratislavské mosty odštartovali tradičným výstrelom zo šampanského 31. decembra o 10.00 h pod Prístavným mostom v Bratislave, 31.12.1998.
Foto: TASR / Rudolf Bihary


Tradičným ohňostrojom uvítali nový rok obyvatelia Trnavy. Okolo 5000 občanov prišlo počas silvestrovskej noci na Trojičné námestie, aby sa zabavili a stretli so známymi, 1.1.1998.
Foto: TASR / Ivan Majerský