Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE VIANOČNÉ FOTOGRAFIE: Takáto bývala atmosféra pri stromčeku

Predvianočná Bratislava sa čoraz viac priodieva do slávnostnejšieho rúcha a stupňuje sa i sviatočná nálada, 18.12.1969. Foto: TASR / J. Valko

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové vianočné fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 24. decembra - Vianoce už tradične prinášajú pokoj, mier a spájajú ľudí. Dovoľme, aby táto nálada nevládla iba cez sviatky. Teraz.sk vám na vianočných dobových fotografiách prináša atmosféru čias minulých.

Riaditeľstvo Štátnej nemocnice v Bratislave v snahe spríjemniť pacientom vianočné sviatky, ktoré nemôžu cez Vianoce opustiť nemocnicu usporiadalo vo štvrtok 23. decembra vianočnú slávnosť v prednáškovej sieni chirurgickej kliniky. Bohatý program slávnosti vyplnili vystúpeniami žiačky a žiaci Štát. ľud. školy na Karpatskej ulici, 23.12.1948.
Foto: TASR / K. Cích


Lepší zajtrajšok, mier našim deťom je najkrajším vianočným darom. Preto sa spojujú všetci ľudia dobrej vôle na celom svete v mohutný tábor mieru, aby zaistili všetkým nielen pokojné Vianoce, ale aby každý ďalší deň bol krajším, aby veselosť a radosť z očí našich detí nikdy nevymizli, 07.12.1955.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Šťastné vianočné sviatky prežila rodina družstevníka Jána Rácza z Kolárova. Po dlhšom čase sa všetci opäť stretli. K štedrovečernej večeri zasadli i jeho deti, 13 ročný Jozef, žiak 6 ročníka ZDŠ toho času umiestnenej v Radejove na Morave, 19 ročná Anna, zdravotná sestra v komárňanskej nemocnici, 27.12.1965.
Foto: TASR / K. Cích


Prastará tradícia vianočných sviatkov a ľudové zvyky sa zachovali aj v rázovitej podtatranskej obci Ždiar. V týchto dňoch navštevujú chlapci s jasličkami a betlehemom ždiarske domácnosti, 26.12.1966.
Foto: TASR / G. Bodnár


V Dome pionierov a mládeže Klementa Gottwalda v Bratislave sa stretlo v nedeľu 21. decembra do 200 detí na zimných slávnostiach a začiatku vianočných prázdnin. V bohatom programe vystúpil detský súbor piesní a tancov Slniečko, viacerí bratislavskí umelci a deti sa zahrali vo všetkých herniach. Vystúpenie detského súboru piesní a tancov Slniečko pri bratislavskom Dome pionierov a mládeže Klementa Gottwalda, 21.12.1969.
Foto: TASR / A. Prakeš


Primátor hlavného mesta Slovenska Bratislavy Ing. Ladislav Martinák slávnostne odovzdal v piatok 19. decembra večer Vianočný strom Bratislavy, 19.12.1969.
Foto: TASR / A. Prakeš


Slovenský komorný zbor SĽUKu pripravil na spríjemnenie predvianočného času hudobno-scénické dielo Slnovrat, s podtitulom Fragment podôb zimy, ktoré je vytvorené z fragmentov zvykoslovia zimného slnovratu a duchovnej podstaty vianočného obdobia. Predstavuje výsek zimy ako ju kedysi ľudia prežívali a ako ju môžu prežiť i dnes, napr. v prostredí veľkomesta. Tento spevno-herecký prejav do formy hudobného pohybového divadla režijne stvárnil Ján Quittner s dalšími tvorcami Oskárom Elschekom, Máriou Farkašovou, Zuzanou Lenovou, Jurajom Lexmannom , Hanou Cigánovou a Milošom Pietorom ml. a hudobným šéfom a dirigentom Pavlom Procházkom, 24.11.1993.
Foto: TASR / Vladimír Benko


V bratislavskom kostole sv. Jána Boscu v Trnávke sa 25. decembra konala pobožnosť detí pri príležitosti narodenia Ježiša Krista. Vyše 100 chlapcov a dievčat okrem modlitieb spievalo vianočné koledy, recitovali básne Milana Rúfusa a zahrali scénku o príchode pastierov do betlehemskej maštale, 26.12.1994.
Foto: TASR / Rudolf Bihary


Betlehemské svetlo, symbol pokoja a lásky rozširovali 18. decembra skauti prostredníctvom rýchlikových spojov po celom Slovensku. Na železničných staniciach čakali skauti z miestnych oddielov, ktorí plamienok vianočného posolstva šírili ďalej vo svojich regiónoch.Členovia súboru Radosť z Trenčína spievali na miestnych trhoch koledy, 27.12.1994.
Foto: TASR / Štefan Kačena