Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT:Jedna z najkrajších tratí, 12 tunelov zo Zvolena

Železničná stanica Zvolen Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 20. august (Teraz.sk/TABLET.TV) - ZSSK na tejto trati v súčasnom grafikone vlakovej dopravy prevádzkuje denne 5 párov osobných vlakov + 1 vlak na trati Horná Štubňa – Zvolen os. st. v piatok a v nedeľu.

V Hronskej Dúbrave sa trať pripája k trati č. 150 – Nové Zámky – Zvolen os. st. V Hronskej Dúbrave je zároveň zaústenie trate č. 154 – Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava.

Vo Zvolene os. st. je rozvetvenie na trať č. 160 – Zvolen – Košice a trať č. 170 Zvolen – Vrútky cez Banskú Bystricu.

ZSSK má na osobnej železničnej stanici Zvolen zriadené Zákaznícke centrum poskytujúce širokú škálu služieb pre cestujúcu verejnosť (podľa možnosti výber vhodných informácií z uvedenej stránky).

Na trati je celkom 12 tunelov, počas cesty je možné vychutnať si zaujímavé prírodné scenérie v blízkosti Kremnice. V blízkosti železničnej stanice Kremnické Bane je kostolík, ktorý je považovaný za jeden z pomyselných stredov Európy.

Ako sme už viackrát avizovali, v rámci nášho projektu vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku.


Dnes ponúkame možnosť pozorovať železničnú trať z hľadiska rušňovodiča na trati ŽSR 171 Zvolen-Diviaky od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu vlakom!

.

Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Zvolenom a Diviakmi zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty: Železničná stanica Zvolen




Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach. VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme železničnú techniku. To všetko jednak na stránke Teraz.sk, alebo na stránke Tablet.TV a takisto na novej stránke Vovlaku.sk.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati


Jazda v osobnom vlaku Os 7502 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v dieselovom rušni radu 754 s elektrickým prenosom výkonu.
Radenie vlaku:
Rušeň 754 + 3x osobný vozeň Bee + osobný vozeň Bdt + osobný vozeň Bee + osobný vozeň Bdt

Železničná trať Zvolen - Diviaky (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 171) je železničná trať na Slovensku, spájajúca Zvolen a Diviaky (Turčianske Teplice) cez Kremnicu.

Trať začína v stanici Zvolen a vedie údolím Hrona až po Hronskú Dúbravu, kde začína stúpať traverzovaním južných svahov Kremnických vrchov. Pri Šášovskom Podhradí sa stáča do doliny Kremnického potoka a pokračuje ku Kremnici.

Od Kremnice trať stúpa na Kremnické Bane, kde dosahuje najvyšší bod 773 m n. m. a prechádza do Turca. Klesá okolo obce Turček a pri Hornej Štubni sa spája s traťou do Banskej Bystrice.

História trate
Trať Zvolen – Kremnica – Diviaky bola súčasťou železnice Budapešť – Salgótarján – Lučenec – Zvolen – Vrútky (prepojenie s Košicko-bohumínskou železnicou), sprevádzkovanej 12. augusta 1872. Úvahy o prepojení Zvolena s Košicko-bohumínskou železnicou cez Ružomberok alebo Harmanec stroskotali na vysokých nákladoch a bol vybratý variant, vedúci cez Kremnicu.

Trať cez Kremnicu predstavoval hlavnú spojnicu Zvolena s Vrútkami, no po vybudovaní trate Banská Bystrica – Dolná Štubňa sa ťažisko dopravy presunulo práve na túto trať. Úsek cez Kremnicu a Hronskú Dúbravu bol premenovaný na Železničná trať Zvolen – Diviaky.

Číslo trate: ŽSR 171
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Zvolen- Diviaky
Rozchod: 1435 mm
Otvorenie trate: 12.8. 1872


Výstavba trate
Výstavba železničnej trate Zvolen – Kremnica – Diviaky, ktorá na úseku dlhom 35 km stúpala z nadmorskej výšky 260,62 m n. m. v údolí Hrona do stanice Kremnické Bane vo výške 773 m n. m. bola veľmi náročná. Bolo potrebné vybudovať množstvo zárezov, násypov i tunelov, aby sa prekonali výškové rozdiely horskej trate.

Práce začali v máji 1870 a už 12. augusta 1872 bola trať uvedená do prevádzky. Prvý osobný vlak bol z Vrútok vypravený 12. augusta o 1:18 s príchodom do Budapešti o 12:51 h. a opačným smerom vyšiel z Budapešti zmiešaný vlak (osobné a nákladné vozne) 11. augusta o 23. h. s príchodom do Vrútok o 15:05 h. nasledujúceho dňa.

Na úseku od Trnavej Hory po stanicu Horná Štubňa bolo vybudovaných 10 tunelov so súhrnnou dĺžkou 2 670 m. Ich názvy sa nemenili a v medzivojnovom období k nim pribudli ďalšie 2, ktoré vznikli zaklenutím veľkých zárezov. Tým narástla ich celková dĺžka na terajších 3 185 m.

Tunely:
• Pitelová (374 m)
• Veľká Skalka (213 m)
• Malá Skalka
• Skalica (73 m)
• Kečka (334 m)
• Bartoška (106 m)
• Hrenca I (487 m)
• Hrenca II (129 m)
• Sohler (659 m)
• Kremnický (122 m)
• Blaufus (531 m)
• Turček (37 m)

.
Stanice na trati:
• Zvolen – osobná stanica – križovatka s traťou 150 (Zvolen – Nové Zámky), 153 (Zvolen – Čata), 160 (Zvolen – Košice) a170 (Zvolen – BB – Vrútky)
• Hronská Dúbrava – križovatka s traťou 150 (Zvolen – Nové Zámky) a 154 (Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica)
• koniec dvojkoľajnej trate a elektrickej trakcie 25 kV 50 Hz AC
• Trnavá Hora
• Stará Kremnička
• Bartošova Lehôtka
• Jastrabá
• Kremnica
• Kremnické Bane
• Turček
• Horná Štubňa – križovatka s traťou 145 (Prievidza – Horná Štubňa)
od stanice Horná Štubňa zdvojkoľajnenie trate
• Diviaky – križovatka s traťou 170 (Zvolen – Vrútky)

.

Koniec cesty – stanica Diviaky


stanica Diviaky
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trate


Nádrž Turček
Vodárenská nádrž Turček sa začala stavať v roku 1992. Hlavnou úlohou Vodárenskej nádrže Turček je akumulácia a prísun surovej vody pre úpravňu vody v Turčeku, odkiaľ zásobuje pitnou vodou okresy Žiar nad Hronom, Handlová a Prievidza. Jej druhotným poslaním je ochrana horného toku Turca pred povodňami, zabezpečenie jeho ekologicky stabilného prietoku počas celého roka a výroba elektrickej energie v malých vodných elektrárňach všade, kde sa v rámci diela vytvoria spády a prietoky s možnosťou ich výstavby.
Nádrž Turček
Foto: screenshot wiki

Nádrž sa nachádza na sútoku potokov Turiec a Ružový potok nad obcou Turček. Celková plocha povodia je 29,5 km2. Priemerné množstvo dodanej vody do úpravne vody je ročne 15,8 mil. m3. Priehradný profil je situovaný do úžiny pod sútokom obidvoch potokov. Šírka údolia je približne 120 m a nadmorská výška v priehradnom profile je 719 m. n. m. Celkový objem nádrže je 10,6 mil. m3, pričom jej zásobný obsah je 9,9 mil. m3. (nádrž sa naplní dvakrát do roka) a stály objem je 0,3 mil. m3 vody. V priestore priehrady sú vybudované objekty zabezpečujúce funkčnosť vodárenskej nádrže. Pevnosť priehrady zabezpečuje jej hrázdny múr, ktorý má výšku 59 m a dĺžku koruny 287,6 m. Tesnenie hrádze je jednoplášťové asfalto-betónové, napojené v päte na injekčnú chodbu.

Popri výstavbe Vodárenskej nádrže Turček bolo vystavaných šesť náhradných bytov v areáli obce pre občanov, ktorí museli byť následkom výstavby vysťahovaní zo svojho trvalého bydliska. Vykonala sa prestavba systému lesných ciest v celkovej dĺžke 5 156 km, následne sa upravil i podjazd pod železnicou. Vodárenská nádrž Turček bola spustená do prevádzky dňa 15. mája v roku 1996.
(obrazok- 54686058)

Kúpele Turčianske Teplice
Kúpele Turčianske Teplice sa zaraďujú medzi najstaršie a najnavštevovanejšie kúpele v Európe. Nájdeme ich v nadmorskej výške 518 metrov nad morom na upätí Veľkej Fatry v mestečku s rovnakým názvom Turčianske Teplice. Prvá písomná zmienka o teplých prameňoch, pochádza z roku 1281, keď kráľ Ladislav IV. podaroval panstvo a žriedla ležiace na jeho západnej časti grófovi Petrovi .

Kráľ Žigmund Luxemburský sa v turčianskej minerálnej vode pred stáročiami kúpaval so zlatou korunou na hlave. Podľa legendy práve spojeniu zlata a turčianskej vody vďačí za vyliečenie lámky, aj za vysoký vek, ktorého sa dožil.
Kúpele Turčianske Teplice. Na archívnej snímke areál SPA & Aquapark.
Foto: TASR - František Iván

V roku 1535 sa termálne kúpele stali vlastníctvom kráľovského mesta Kremnice, čo pretrvalo až do roku 1949. Význam kúpeľov postupne rástol, vyhľadávala ich šľachta nielen z Uhorska, ale aj z Poľska, Rakúska a Sedmohradska.

K najvýznamnejším návštevníkom patrili kráľ a cisár Maximilián Habsburský a František II. Vešeléni. Dôkazom blahodarných účinkov na ženské pohlavie je krásna grófka Mária Sečianska. Pre jej nesmiernu krásu, ktorej muži nedokázali odolať, ju nikto nenazval inak ako Muránska Venuša.

V Turčianskych Tepliciach sa využíva na vodoliečbu a na pitné kúry síranovo- hydrouhličitanová vápenato- horečná minerálna voda. Táto voda, ktorá tam vyviera má teplotu 46,5°.C. Kúpele Turčianske Teplice sú známe liečbou pohybového ústrojenstva nie len u dospelých, ale aj u detí. Liečia sa tu aj choroby močových ciest a obličiek a tiež neurologické choroby.
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net