Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Opačným smerom: Zo Skalice do Kútov

Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 19. júna (Teraz.sk/TABLET.TV) - Pred týždňom sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trase zo Kútov až takmer k českým hraniciam.V ďalších dieloch projektu Vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku..

Dnes ponúkame možnosť precestovať spiatočnú cestu na trati 114 Skalica na Slovensku - Kúty od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. vo vlaku- v motorovej jednotke ZSSK 813.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu!

Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Skalicou a Kútami zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.



Začiatok cesty: Železničná stanica Skalica na Slovensku


Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV a VOVLAKU.SK
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach. Postupne zverejňujeme videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavujeme najdôležitejšie železničné stanice, alebo vás zoberieme do železničného depa, kde ukazujeme železničnú techniku- dráhové vozidlá, vozne, súpravy a jednotky.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati


Jazda v osobnom vlaku Os 2409 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v motorovej jednotke ZSSK 813.

Železničná trať Kúty – Sudoměřice (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 114) je jednokoľajná, v úseku Kúty – Holíč nad Moravou je elektrifikovaná, v úseku Holíč nad Moravou – Skalica na Slovensku je neelektrifikovaná.
.
Trať bola elektrifikovaná po Holíč v roku 1987 a mala odľahčovať tranzitom preťaženú trať cez Břeclav. Dĺžka úseku Kúty – Skalica na Slovensku je 26 km, dĺžka úseku Skalica na Slovensku – Sudoměřice nad Moravou je 3 km. V tomto úseku momentálne vlaky osobnej dopravy nepremávajú.

ZSSK na tejto trati v súčasnom grafikone vlakovej dopravy prevádzkuje denne 11 párov osobných vlakov v pracovných dňoch a 8 párov vlakov v sobotu, nedeľu a vo sviatok.

Na vlaky sú nasadzované v prevažnej miere motorové jednotky.

V Kútoch sa trať pripája k trati 110 – Bratislava – Kúty – Břeclav a k trati 116 Trnava – Kúty. V stanici Holíč nad Moravou je trať pripojená k trati Holíč nad Moravou – Hodonín, na tejto trati je momentálne osobná doprava zastavená.

Číslo trate: ŽSR 114
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Skalica na Slovensku- Kúty
Rozchod: 1435 mm

Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Stanice na trati
Skalica na Slovensku
Kátov
Holíč nad Moravou - križovatka s traťou 115 (Holíč - Hodonín)
Kopčany
Gbely
Gbely zastávka
Kúty – križovatka s traťou 110 (Bratislava – Břeclav) a 116 (Kúty – Trnava)


Koniec cesty – stanica Kúty


stanica Kúty
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti na trati


Gbely
Mesto Gbely sa nachádza v samotnom srdci Záhoria, v okrese Skalica v Trnavskom kraji. V okolí mesta sa nachádzajú náleziská ropy.

V roku 1912 gbelský občan Ján Medlen zistil na svojom pozemku unikajúci plyn, ktorý využil na kúrenie vo svojom domci. Verejnosť upozornil na nález plynu výbuch v roku 1913, Úradné komisie zistili zemný plyn a našli pri vŕtaní čierny olej. Banskí odborníci, ktorí boli poslaní maďarskými úradmi do Gbelov začali ťažbu nafty. Do baní bolo zavedené elektrické osvetlenie, zriadili vodáreň a vodovod. Blízko stanice vybudovali dva olejové rezervoáry.
Gbely
Foto: Tablet.TV

Ku koncu I. svetovej vojny pracovalo v baniach asi 400 robotníkov, zväčša vojenských zajatcov. Po prevrate v roku 1918 robotníci zastavili prácu v baniach. Začalo sa veľké rabovanie, hlavne v židovských obchodoch v obci. Situácia sa upokojila až keď Československá dočasná vláda pre správu Slovenska prevzala naftové bane.