Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Stanica Bratislava Nové Mesto

Železničná stanica Bratislava Nové Mesto Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 6. máj (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni vám neukážeme jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale ďalšiu bratislavskú stanicu, tentoraz ŽST Bratislava- Nové Mesto.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Bratislava Nové Mesto


Železničná stanica Bratislava-Nové Mesto je druhá najdôležitejšia železničná stanica v Bratislave.



V roku 1952 vybudovali traťové prepojenie zo stanice Bratislava predmestie s traťou Bratislava- Nové Mesto – Komárno, na ktorej v lokalite Ondrejovského cintorína vznikla odbočka Bratislava cintorín. V súvislosti s novým územným plánom Bratislavy rozhodli aj o prestavbe železničného uzla. Vznikla koncepcia bratislavskej obvodovej železničnej komunikácie. Jej cieľom bolo vylúčenie železnice z centra rozvíjajúceho sa mesta. To znamenalo odstránenie železnice na úsekoch Bratislava filiálka – Bratislava- Nové Mesto – Bratislava- Petržalka, na ktorej bolo desať úrovňových priecestí. Na trase obvodovej železničnej komunikácie vybudovali novú železničnú stanicu Bratislava- Nové Mesto, ktorú uviedli do prevádzky v roku 1962. Pôvodná stanica Bratislava- Nové Mesto dostala nový názov Bratislava- Nivy. Do novej stanice Bratislava- Nové Mesto 27. mája 1962 zapojili aj trať z Komárna.
Po tom, ako otvorili hraničný prechod Bratislava-Petržalka – Kittsee, výrazne vzrástol počet prechádzajúcich nákladných vlakov medzi stanicou Bratislava východ a Viedňou.

Železničná stanica Bratislava Nové Mesto
Foto: Tablet.TV


V rokoch 2001 až 2007 zrekonštruovali stanicu. Vyčistili fasádu budovy stanice, nainštalovali elektronický informačný systém, obnovili nástupištia, toalety a osobnú pokladnicu. Stanica je prispôsobená pre imobilných cestujúcich. Celkové náklady boli vo výške asi 900 tisíc eur. V priestoroch stanice otvorili aj prvé zákaznícke centrum spoločnosti RegioJet.

Stanicu používajú ako druhú koncovú stanicu v bratislavskom uzle a ako odstavné koľajisko. Poskytuje podporu pre bratislavskú hlavnú stanicu, napríklad pri rekonštrukcii, keď sú sem presmerované niektoré vlaky.

Železničná stanica Bratislava Nové Mesto
Foto: Tablet.TV


Cez systém železničných prepojení v rámci Bratislavy je stanica Bratislava- Nové Mesto napojená na hlavné európske železničné koridory. IV. koridor spája Nemecko s Rumunskom, pričom jeho trasa na území Slovenska dosahuje dĺžku približne 80 km. V. trans- európsky koridor vytvára spojenie medzi Talianskom a Ukrajinou a na Slovensku je dlhý 548 km.
Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net, zeleznicne.info