Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Zastávka Bratislava Vinohrady

Železničná zastávka Bratislava Vinohrady Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 29. apríl (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni vám opäť neukážeme jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale dôležitú železničnú zastávku Bratislava Vinohrady.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.


Železničná zastávka Bratislava Vinohrady
Železničná zastávka Bratislava- Vinohrady je zastávka v treťom bratislavskom okrese v mestskej časti Nové Mesto na hranici s mestskou časťou Rača v miestnej časti známej ako Vinohrady.




Zastávka leží na trati 120 a súčasne na trati 130. Je to jedna z mála železničných zastávok, v ktorej pravidelne zastavujú nielen osobné vlaky, ale aj rýchliky. Zastávka leží na Račianskej ulici v Bratislave. Jej poloha je výhodná pre rýchle spojenie s mestom, ktoré je zabezpečené električkami, z nich niektoré tu majú konečnú zastávku. Denne cez zastávku prejdú stovky cestujúcich. Umožňuje taktiež prestup medzi väčšinou vlakov z/do smerov Galanta a Trnava bez nutnosti jazdy na hlavnú stanicu.

Zastávka Bratislava-Vinohrady sa nachádza v lokalite, kde sa pôvodne železnice v Bratislave križovali mimoúrovňovo. Konkrétne Prešporsko-trnavská prvá uhorská železnica s Uhorskou centrálnou železnicou. Na Prešporsko-trnavskej železnici bola v tejto lokalite už v roku 1891 vybudovaná železničná stanica Bratislava Dynamitka. Neskôr bola vybudovaná priama trať z bratislavskej hlavnej stanice do Rače, ktorú sprevádzkovali v roku 1883.
Železničná zastávka Bratislava Vinohrady
Foto: Tablet.TV

Zastávka vznikla v roku 1967 v súvislosti s prestavbou bratislavského železničného uzla, konkrétne pri prekládke úseku Bratislava-Vinohrady – Rača odbočka, pričom sa odstránilo mimoúrovňové kríženie úseku s traťou Rača-odbočka – Bratislava predmestie a tiež aj súvisiaci ostrý oblúk. Týmto sa dopravňa Rača-odbočka premenovala na Odbočka Vinohrady.

Zastávka Bratislava-Vinohrady má štyri nástupištia. Nástupište č. 1 pri trati 130 pre smer Galanta, nástupište č. 3 pri trati 120 pre smer Trnava. Nástupište č. 2 pri trati 130 a nástupište č. 4 pri trati 120 pre smer Bratislava hl.st.
Stanica bola zrekonštruovaná a bol vybudovaný bezbariérový prístup pre imobilných cestujúcich. V priestoroch zastávky sa nachádza aj predajňa cestovných lístkov Železničnej spoločnosti Slovensko.
Zdroj: zeleznicne.info, wikipedia.org, vlaky.net