Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Devínska Nová Ves

Železničná stanica Devínska Nová Ves Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 22. júl (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni, keď sme vám predstavili ďalšiu bratislavskú stanicu- Rusovce ostaneme opäť v hlavnom meste a ukážeme vám stanicu Devínska Nová Ves.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Devínska Nová Ves


Železničná stanica Devínska Nová Ves je železničná stanica v obci, ktorá bola pripojená k Bratislave v tzv. druhej vlne rozširovania mesta v roku 1971. Stanica si ponechala pôvodný názov. Leží na trati číslo 110 z Bratislavy hlavnej stanice do Kútov a Břeclavy. Odbočuje z nej trať do rakúskeho Marcheggu. Budovy leží vpravo v smere od Bratislavy. V objekte stanice je 15 dopravných koľají, 8 manipulačných a dve ostatné.




Cez stanicu Devínska Nová Ves vedie prvá "neanimálna" trať na území súčasného Slovenska. Z rakúskej Viedne cez Gänserndorf, Marchegg a Devínsku Novú Ves do Bratislavy prišiel 20. augusta 1848 s veľkou slávou prvý parný vlak ťahaný rušňom „BIHAR“.

Po vybudovaní úseku Bratislava– Vác spájala trať od roku 1850 Viedeň a Budapešť a patrila k najdôležitejším tratiam v Rakúsko- Uhorsku. Premával po nej aj slávny Orient Express.

V 1891 sprevádzkovali trať cez stanice Devínska Nová Ves a Kúty do Skalice. Z Devínskej Novej Vsi vychádza aj vlečka do automobilovej fabriky Volkswagen. Pred vojnou tadiaľto viedla úzkorozchodná trať s dĺžkou 4 km pozdĺž rieky Moravy na odvoz štrkopiesku.

Železničná stanica Devínska Nová Ves
Foto: Tablet.TV


Po prvej svetovej vojne bola na celom úseku vybudovaná druhá koľaj a trať bola v roku 1967 ako prvá na Slovensku elektrifikovaná napäťovou sústavou 25kV, 50Hz.

Železnice plánujú elektrifikáciu trate v úseku Devínska Nová Ves- Marchegg pomocou európskeho balíčka Nástroj na prepájanie Európy. Po modernizácií by tu mohli vlaky jazdiť rýchlosťou až 200 km/h.