Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Humenné

Železničná stanica Humenné Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 23. september (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni vám predstavíme ďalšiu železničnú stanicu, tentoraz ŽST Humenné.
To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.


Železničná stanica Humenné


Železničná stanica Humenné leží na trati číslo 191 Michaľany - Medzilaborce – poľský Lupków. Odbočuje z nej trať číslo 196 do Stakčína. Poloha budovy stanice je vľavo v smere od Michalian. Leží v nadmorskej výške 266 metrov.



V roku 1909 bola vydaná koncesia na trať, vedúcu z Humenného cez Sninu do Stakčína. Prví cestujúci sa po nej odviezli 30. novembra 1909.

Budovu súčasnej Železničnej stanice v Humennom postavili v roku 1947. Dlhý čas sa na nej nerobili žiadne rozsiahlejšie úpravy alebo modernizácia, takže jej zlý technický stav si vyžadoval obnovu. Stanicu zrekonštruovali v rokoch 2000 až 2002. Obnovili strechu, prevádzkové priestory železníc, výpravnú halu, čakáreň, hygienické zariadenia pre cestujúcich a reštauračnú časť.

V stanici Humenné je sedem dopravných koľají, sedem manipulačných koľají a 5 ostatných. V Humennom má svoje Zákaznícke centrum Železničná spoločnosť Slovensko, ktoré poskytuje informácie a služby pre cestujúcich a predáva