Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Železničná stanica Vrbovce

Železničná stanica Vrbovce. Foto: Vovlaku.sk

Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 23.marca (Vovlaku.sk) - Pred dvomi týždňami sme vám predstavili železničnú stanicu Tatranská Lomnica. Teraz to bude stanica Vrbovce. V ďalších častiach vám postupne ukážeme všetky používané železničné trate na Slovensku.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Vrbovce





Železničná stanica Vrbovce je pohraničnou prechodovou stanicou do Českej republiky a leží na trati číslo 121 Nové Mesto nad Váhom - Vrbovce.

Železničná stanica Vrbovce zvnútra.
Foto: Vovlaku.sk


História stanice sa začala písať v roku 1927, keď bol do prevádzky uvedený železničný úsek Veselí nad Moravou – Myjava. Vznikla tu medzistanica, deliaca tento dlhý úsek. Stanicu na mieste, kde bolo len pár domov, lúky a lesy, nazvali podľa neďalekej obce- Vrbovce. Po vzniku Slovenského štátu a Protektorátu Čechy a Morava bola stanica premenovaná na Javorník. Po obnove československého štátu stanica dostala späť svoje staré meno – Vrbovce.

Železničná stanica Vrbovce.
Foto: Vovlaku.sk


Ide o najvyššie položenú stanicu na spomínanej trati. Na stanici sa zachovalo pôvodné mechanické zabezpečovacie zariadenie.

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net, vovlaku.sk