Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Magazín

Urobte svoju domácnosť energeticky efektívnou

Ilustračné foto Foto: TASR

V minulosti, keď sa stavali paneláky, sa na pojem „energeticky efektívna domácnosť“ nebral vôbec ohľad.

Bratislava 11. augusta (OTS) - No dnes už aj panelákový byt dokážete urobiť energeticky efektívnym. Základom je zateplenie bytu, ktoré vám dokáže znížiť spotrebu energie až o 40 %. Veľký podiel na tom majú aj plastové či úsporné drevené okná, ktoré sa postarajú o to, aby si teplo nenašlo novú cestu, ako uniknúť.

LED osvetlenie
Vymeňte svoje staré žiarovky za nové LED svietidlá. Technológia, ktorá pomáha šetriť desaťtisíce eur v priemyselných halách či v mestách, ktoré používajú verejené LED osvetlenie, pomôže ušetriť aj vám. LED žiarovky majú oproti klasickým žiarovkám spotrebu nižšiu až o 80 %. A v porovnaní s úspornými žiarovkami? Je rozdiel až 40 % v prospech LEDiek.

Pridajte ďalšiu izoláciu na okná
Ďalšia izolácia na oknách pomáha aj v zime, aj v lete. V zime šetriť energiu, v lete uchovať príjemnú teplotu v byte. O čo ide? Pokiaľ máte na okne vnútorné žalúzie v kombinácii s vonkajšími, vznikne vám tam vzduchová bublina, ktorá v zime bráni úniku tepla a v lete zase dobýjaniu sa tepla. Nejde o veľkú investíciu, no úspory sú výrazné.

Efektívne kúrenie v zime

Dôležité je aj efektívne kúrenie v zime. Dbajte o to, aby radiátory nemali pred sebou vaše pohodlné sedačky alebo ste na nich nesušili prádlo. Regulujte teplotu počas času, keď spíte alebo nie ste doma. Vetrajte nárazovo a nenechávajte otvorenú ventilačku. Keď sa týchto rád a pravidiel budete držať, vaše náklady na domácnosť pôjdu krásne dole a vy si za ušetrené peniaze môžete dopriať aj letnú dovolenku.