Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Dalajláma oslávil osemdesiatku, želá si šťastný život

Dalajláma s tortou počas osláv svojich 80. narodenín na Svetovom summite o súcite v Anaheime 5. júna 2015. Foto: TASR/AP

Dalajláma dostal na narodeniny od organizátorov narodeninovú tortu vysokú 2,4 metra, vyzdobenú osemdesiatkou a gaštanovozlatou polevou.

Los Angeles 7. júla (TASR) - Tibetský duchovný vodca dalajláma oslávil v pondelok svoje 80. narodeniny obklopený tisíckami priaznivcov na summite o súcite v americkej Kalifornii. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Exilový tibetský líder so sídlom v indickej Dharamsále predsedá v kalifornských susedských mestách Anaheim a Irvine trojdňovému Svetovému summitu o súcite, ktorý sa začal v nedeľu.

Organizátori naplánovali hlavné oslavy už na nedeľu, v súlade s časovým pásmom v dalajlámovom rodnom Tibete, v ktorom je oproti kalifornskému času 15-hodinový posun.

Na slávnosť pri príležitosti ôsmej desaťročnice laureáta Nobelovej ceny mieru prišlo do haly v Honda Centre v nedeľu vyše 18.000 ľudí. Počas trojhodinového ceremoniálu blahoželali svetskej a duchovnej hlave Tibetu - XIV. dalajlámovi - akademici a aktivisti z celého sveta vrátane ďalších držiteliek Nobelových cien Širín Ebadiovej a Jody Williamsovej.

Tibetskému duchovnému vodcovi vzdali poctu tiež hviezdy zábavného priemyslu, medzi inými raper MC Hammer, herečka Melanie Griffithová či tvár televíznej reality-show Kris Jennerová.

V pondelok viedol dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, diskusný panel o aktivitách proti klimatickým zmenám s názvom "múdrosť, vízie, skúsenosti".

Dalajlámovo narodeninové prianie bolo podľa jeho slov "rovnaké ako všetkých bytostí. Želal by som si žiť šťastný život".

"Môj život je venovaný blahu ostatných. Pokiaľ bude ľudstvo šťastné, potom budem šťastný aj ja, pretože každý z nás je závislý od druhých," tlmočil dalajláma odkaz pri príležitosti narodenín prostredníctvom svojej oficiálnej webovej stránky.