Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V USA zavreli ženu, ktorá navádzala priateľa esemeskami na samovraždu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Michelle Carterovú odsúdili ešte v roku 2017 na 15 mesiacov za neúmyselné zabitie Conrada Roya III, ale sudca jej povolil, že môže ostať počas odvolacieho konania na slobode.

Taunton 12. februára (TASR) - Američanka, ktorá navádzala esemeskami svojho priateľa na samovraždu, išla v pondelok do väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

Michelle Carterovú odsúdili ešte v roku 2017 na 15 mesiacov za neúmyselné zabitie Conrada Roya III, ale sudca jej povolil, že môže ostať počas odvolacieho konania na slobode. Najvyšší súd v štáte Massachusetts minulý týždeň odsudzujúci verdikt potvrdil s odôvodnením, že jej počínanie spôsobilo Royovu smrť.

Carterovej právnik uviedol, že by mala aj naďalej byť na slobode, keďže predtým nemala záznam v trestnom registri, nesnažila sa utiecť a podstúpila psychoterapiu. Sudca však v pondelok rozhodol, že 22-ročná žena musí nastúpiť do výkonu trestu, aj keď sa obhajoba chce odvolať aj na Najvyššom súde USA.

Carterová mala 17, keď si o rok starší Roy zobral život v meste Fairhaven v júli 2014. Prípad pritiahol medzinárodnú pozornosť a upozornil na výskyt depresií a samovrážd u tínedžerov.

Obaja bojovali s depresiami, pričom Roy si chcel už predtým siahnuť na život. Ich vzťah sa zakladal predovšetkým na textových správach a inej elektronickej komunikácii.

V desiatkach esemesiek ho vyzývala na samovraždu a karhala ho, keď váhal. "Stále to odkladáš a hovoríš, že to urobíš, ale nikdy to nespravíš. Vždy to tak bude, ak neprikročíš k činu," písala v deň, keď zomrel.

Sudca ju však usvedčil najmä na základe toho, že Royovi telefonovala, aby sa vrátil do svojho nákladného auta, ktoré sa už plnilo oxidom uhoľnatým z výfuku. Podľa sudcu bolo jej povinnosťou zavolať políciu alebo Royovu rodinu, ale ona namiesto toho počúvala v telefóne, ako jej priateľ zomiera.