Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

KEĎ PRÍRODA PLAČE: Fotograf zverejnil zábery umierajúceho medveďa

Polárny medveď sa prechádza po kryhách v kanadskej oblasti Archipelago. Foto: TASR/AP

Vedci hovoria, že ľadový medveď do 100 rokov vyhynie.

Washington 10. decembra (TASR) – Plakali sme, filmovali sme a po lícach nám stekali slzy - takto opísal filmovanie hladujúceho ľadového medveďa americký fotograf a ekológ Paul Nicklen.

Vychudnutého a vysileného ľadového medveďa nakrútil počas svojej expedície v Kanade na ostrove Baffin za polárnym kruhom a zábery zverejnil tento týždeň na svojom instagramovom účte.

Video zachytáva medveďa, ktorému bolo vidno kosti, ako sa snaží nájsť potravu. Prehrabával sa v smetnom koši, ktorý tam nechali rybári, nič nenašiel a napokon si vysilený ľahol na zem. Nicklen sám vyrástol za polárnym kruhom a povedal, že také niečo ešte nevidel.

"Je to zdrvujúca scéna, ktorá ma bude prenasledovať. Nemôžeme však zverejňovať len krásne fotografie prírody - musíme zverejňovať aj srdcervúce. Len tak môžeme prelomiť apatiu," napísal Nicklen v komentári k videu.

Nicklena sa začali po zverejnení videa pýtať, prečo medveďovi nepomohol. Fotograf pre National Geographic vysvetlil, že v danej situácii existovali len dve možnosti. Po prvé, medveďa zastreliť a skrátiť jeho utrpenie. Filmári však zbraň nemali. Po druhé, priniesť mu jedlo. To by však situáciu z dlhodobého hľadiska nevyriešilo, len by to predĺžilo trápenie zvieraťa. Kŕmenie ľadových medveďov je navyše v Kanade protizákonné.

Filmári sa preto rozhodli využiť tú možnosť, ktorú mali: zachytiť pomalé, sužujúce umieranie medveďa na kamery a zábery zverejniť. Takto jeho smrť aspoň nebola podľa Nicklena úplne zbytočná.



"Vedci hovoria, že ľadový medveď do 100 rokov vyhynie. Chcem, aby si ľudia uvedomili, ako to vyzerá. Medvede zomrú od hladu. A takto vyzerá hladujúci medveď," zdôraznil Nicklen.

Fotograf dúfa, že rozpovedaním príbehu ľadových medveďov sa mu podarí rozšíriť posolstvo o zničujúcich dôsledkoch otepľovania klímy. Ľadové medvede sú jedny zo zvierat, ktoré ako prvé a najviac pociťujú topiace sa ľadovce, stúpajúce hladiny oceánov a ústup stále zamrznutých oblastí, ktoré sú pre ne prirodzeným životným prostredím a zdrojom potravy.

Nicklen je dlhoročným uznávaným fotografom prírody, biológom, prispievateľom do časopisu National Geographic a spoluzakladateľom neziskovej organizácie Sea Legacy, ktorá prostredníctvom príbehov a záberov bojuje za životné prostredie.