Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

Vo veku 111 rokov zomrel najstarší muž sveta

Alexander Imich Foto: TERAZ.sk/Youtube

Najstarším mužom sveta sa teraz stáva Sakari Momoi z Japonska.

New York 9. júna (TASR) - Vo veku 111 rokov zomrel v nedeľu najstarší muž sveta, Američan Alexander Imich. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na newyorský domov dôchodcov Esplanade Manhattan, v ktorom dlhoveký "rekordman" žil.

Imich svoje 111. narodeniny oslávil vo februári, pričom postu najstaršieho muža planéty sa ujal o dva mesiace nato, tvrdí Gerontologická výskumná skupina (GRG) so sídlom v kalifornskom Torrance. Muž skonal prirodzenou smrťou.

Najstarším mužom sveta sa teraz stáva Sakari Momoi z Japonska, ktorý sa narodil 5. februára 1903, iba o deň neskôr ako Imich. V dlhovekosti ich však podľa zmienenej vedeckej inštitúcie predbiehajú desiatky žien, z ktorých vedie 116-ročná Japonka Misao Okawaová.

Alexander Imich sa narodil 4. februára 1903 v poľskom meste Čenstochová (v tom čase súčasť cárskeho Ruska) do židovskej rodiny. Spolu so svojou manželkou neskôr prežil sovietsky gulag. V roku 1952 s ňou emigroval do USA, kde sa venoval chémii a parapsychológii.

Imich svoju dlhovekosť pripisoval dobrým génom a obmedzenému príjmu kalórií. "Najdôležitejší je spôsob života," povedal počas májového rozhovoru pre Reuters vo svojom byte v Manhattane.