Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Deň vďakyvzdania má prezývku Deň moriek. Viete prečo?

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Deň vďakyvzdania pripadá na štvrtý novembrový štvrtok, v roku 2015 je to 26. novembra.

Washington 26. novembra (TASR) - Stretnutia členov rodín spojené s cestovaním, slávnosti, moriak, brusnicová omáčka, zemiakové pyré, vďačnosť za úrodu i zmysel pre dobročinnosť - to sú hlavné znaky amerického Dňa vďakyvzdania (Thanksgiving Day). Pripadá na štvrtý novembrový štvrtok, v roku 2015 je to 26. novembra.

Prezident USA pri príležitosti tohto dňa tradične omilostí moriaka. Prvé oficiálne udelenie milosti moriakovi na Deň vďakyvzdania v roku 1989 uskutočnil prezident George H. W. Bush. Dňa 14. novembra 1989 vyhlásil, že "odteraz sa bude moriakom udeľovať prezidentská milosť".
Americký prezident Barack Obama udelil milosť dvom moriakom v rámci každoročnej tradície Bieleho domu pred sviatkom Dňa vďakyvzdania. Archívne foto.
Foto: TASR/AP Photo

Americkí občania žijúci na Slovensku si tento deň tradične pripomínajú. Veľvyslanectvo USA pri príležitosti Dňa vďakyvzdania spravidla organizovalo recepciu.

So štvrtým novembrovým štvrtkom a americkým sviatkom sa spája tradičný jedálny lístok:
na slávnostnom stole ozdobenom symbolmi jesene nechýbajú pečený moriak s plnkou,
zemiakové pyré,
brusnicová omáčka.


Aj preto má Deň vďakyvzdania prezývku – Deň moriek. Práve pečený moriak je neodmysliteľne spätý s vďakyvzdaním.

Podľa Americkej federácie pre morky (National Turkey Federation, NTF) Američania len počas Dňa vďakyvzdania skonzumujú asi tretinu z ročnej spotreby moriakov.

Na slávnostných tabuliach spravidla nechýbajú ani zemiakové pyré zo sladkých zemiakov a najrozličnejšie zeleninové prílohy.

Rodinná večera Dňa vďakyvzdania vyzerá podobne ako vianočná večera na Slovensku. Rodiny sa schádzajú z najrozličnejších kútov krajiny, aby okrem slávnostnej večere spoločne strávili predĺžený víkend. Preto dni pred vďakyvzdaním patria cestovateľsky medzi najrušnejšie obdobia roka v USA.

Osadníci a miestni Indiáni na jeseň roku 1621 v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Práve ten rok sa považuje za prvý, keď sa konali oslavy. Sviatok sa potom rozšíril, slávili ho jedinci, lokality, štáty v rôznych termínoch.

Prezident George Washington vyhlásil v roku 1789 národný Deň vďakyvzdania. Avšak jeho návrh narazil na zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.