Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

V USA vydražia denník, v ktorom mladý JFK vyjadruje obdiv k Hitlerovi

John Fitzgerald Kennedy. Foto: TASR/AP

Počas svojej cesty po Európe v roku 1945 si doň vtedy 28-ročný Kennedy zaznamenal svoje očarenie nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom.

Washington 24. marca (TASR) - Do dražby pôjde denník bývalého amerického prezidenta Johna Kennedyho, ktorý si tento budúci štátnik viedol ešte v mladosti. Počas svojej cesty po Európe v roku 1945 si doň vtedy 28-ročný Kennedy zaznamenal svoje očarenie nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom.

Kennedy sa dostal na starý kontinent približne štyri mesiace po Hitlerovej samovražde v berlínskom bunkri ako novinár, krátko na to, ako ukončil vojenskú službu na lodi v Tichom oceáne. Podľa odborníkov je tento 61-stranový denník jediným, ktorý si 35. prezident Spojených štátov viedol počas života.

Denník pôjde do dražby vôbec po prvý raz 26. apríla v Bostone. Jeho dlhodobou vlastníčkou je Deirdre Hendersonová, ktorá pracovala ako Kennedyho výskumná asistentka v časoch, keď bol americkým senátorom s ambíciami pre Biely dom. Podľa stanice BBC sa víťazná ponuka odhaduje na 200.000 dolárov.