Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má 60 rokov

Na snímke spisovateľka Táňa Keleová - Vasilková. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ako prvá slovenská prozaička už v roku 2012 prekročila hranicu milióna predaných výtlačkov a titul najúspešnejšej spisovateľky jej patrí doteraz.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. apríla (TASR) – Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov. V týchto dňoch prichádza na trh s novým prozaickým dielom Eliška, ako avizuje jej domovské vydavateľstvo Ikar. "Musím sa vám priznať: Eliška je moja milovaná. Myslím, že aj vy ju budete milovať. Hneď ako som knihu dopísala, začala mi chýbať," popisuje svoj vzťah k novej knižke samotná autorka.

Ako prvá slovenská prozaička už v roku 2012 prekročila hranicu milióna predaných výtlačkov a titul najúspešnejšej spisovateľky jej patrí doteraz. Je niekoľkonásobnou držiteľkou ocenení Zlatá a Platinová kniha.

"Bez písania si neviem život ani predstaviť. Je to niečo také dôležité ako moja rodina, moje deti, môj manžel a láska," odkazuje spisovateľka na svojom webe čitateľom.

V nedeľu 7. apríla bude mať spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková 60 rokov.

Táňa Keleová-Vasilková sa narodila 7. apríla 1964 v meste Chomutov na severe Českej republiky. Jej otcom bol známy slovenský cestovateľ, horolezec a publicista František Kele (1936-2014). Keď mala štyri roky, presťahovala sa rodina do Bratislavy.

Táňa Keleová-Vasilková vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, pracovala v redakcii časopisu Osvetová práca. Od polovice 90. rokov 20. storočia sa venuje spisovateľskej práci profesionálne.

V roku 1997 vyšiel jej debutový román Cena za voľnosť, rok nato druhý Manželky, v roku 1999 nasledoval tretí s názvom Túžby. Keleová-Vasilková ostala odvtedy verná vydavateľstvu Ikar, pod ktorého značkou vyšli aj jej ďalšie čitateľsky obľúbené tituly: napríklad Mama pre Veroniku, Čriepky, Okienko do snov, Slzy a smiech, Čaro všednosti, Pozlátka, Siete z pavučín, Tichá bolesť, Cukor a soľ, Kvety pre Lauru alebo Modrý dom, Rozbité šťastie, Ranč u starého otca, Julinkina pekáreň.

Hranicu milióna predaných výtlačkov svojich kníh dosiahla Táňa Keleová-Vasilková ako prvá slovenská autorka už na sklonku roku 2012. Je niekoľkonásobnou držiteľkou ocenenia Panta Rhei Awards - 1. miesto v kategórii Slovenská autorka roka dosiahla naposledy v rokoch 2020, 2021 a 2022.

Jej kniha Tá druhá sa stala slovenskou knihou roka 2012. Vo februári 2014 si úspešná spisovateľka prevzala ocenenie Platinovú knihu za román Liek na smútok za viac ako 25.000 predaných výtlačkov.

V ďalších rokoch jej vyšli romány Vône života, Si ako slnko, Priateľky, Mama, Tri sestry a Rodinné klbko. Práve tento titul autorka predstavila verejnosti v roku 2019, keď oslávila svoje 55. narodeniny a v tom čase už mala na konte 1.42 milióna predaných kníh.

Nasledovali romány Zrkadlo a Skúšky, ktorý autorke priniesol ďalšiu Platinovú knihu. Zlatú knihu za rok 2022 získala za román o mladej huslistke s názvom Olívia, po ktorom hneď v ďalšom roku nasledovalo pokračovanie Olívia a on.

Najnovší román Eliška je podľa slov autorky inšpirovaný príbehom jej mamy.

Popri písaní sa Táňa Keleová-Vasilková venovala spoločne s manželom výchove troch detí, a tiež záhradke a pestovaniu kvetín. Priestor pre túto záľubu našla na chalupe na myjavských kopaniciach, ktoré sa popri Bratislave stali jej druhým domovom.