Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Tento make-up nekupujte, obsahuje Nikel

ÚVZ SR upozorňuje aj na bahno z mŕtveho mora Boue de la mer morte (Dead Sea mud) značky ANAZWINA z Jordánska. Vo výrobku, distribuovanom v sklenenom tégliku s bielym plastovým uzáverom zistili prítomnosť bária, zirkónia a niklu v neznámej forme. Foto: TASR - ÚVZ SR

Výrobky sa môžu sa nachádzať aj na Slovensku.

Bratislava 27. júna (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami v Európskej únii. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, Francúzsku a v Rumunsku. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Konkrétne ide o farbu na permanentný make up značky Carmen Wallstein, vyrobenú v Nemecku. V podobe 10 ml plastovej fľaše s čierno–šedou tekutinou ju výrobca distribuoval pod rôznymi názvami. Vo výrobku bol zistený nikel.



Nebezpečným je aj farebný prášok vyrobený v Indii - Holi Gulal Pulver – holi colour powder značky HOLIRAUSCH. Prášok obsahuje malé častice, ktoré môžu vstúpiť do alveol. Vo výrobku bola takisto zistená mikrobiologická kontaminácia a prítomnosť zakázanej farby.

ÚVZ SR upozorňuje aj na bahno z mŕtveho mora Boue de la mer morte (Dead Sea mud) značky ANAZWINA z Jordánska. Vo výrobku, distribuovanom v sklenenom tégliku s bielym plastovým uzáverom zistili prítomnosť bária, zirkónia a niklu v neznámej forme.

Ďalšími nebezpečnými výrobkami, ktoré sa objavili na trhu, sú odlakovač BNC remover značky SAEWON COSMETICS amerického výrobcu, v ktorom sa nachádza látka dibutylphthalate, a tiež výrobok na bielenie pokožky Treatment Body Cream značky L` Abidjanaise z Pobrežia Slonoviny. V tomto produkte bola zistená látka hydrochinón, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.