Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Tropické krajiny treba pri výbere dovolenky s malými deťmi zvážiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri jej voľbe je dôležité dať prednosť menej náročným krajinám, ubytovaniu v hoteli na dobrej úrovni a dostatočne dlhej príprave na cestu.

Bratislava 27. mája (TASR) - Výber letnej dovolenky s malými deťmi netreba podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR podceňovať. Pri jej voľbe je dôležité dať prednosť menej náročným krajinám, ubytovaniu v hoteli na dobrej úrovni a dostatočne dlhej príprave na cestu.

"Podmienky vyhovujúce dospelým môžu byť totiž pre deti nevhodné alebo zaťažujúce," vysvetlil ÚVZ SR. S deťmi do troch rokov hygienici neodporúčajú cestovať do tropických krajín. Okrem veku je dôležitý aj zdravotný stav detí, pred plánovanou cestou je nutné poradiť sa s detským lekárom, prípadne na oddeleniach pre cudzokrajné choroby.

"Treba zvážiť cestovanie s chronicky chorými deťmi so špeciálnou liečbou alebo diétou," upozornil ÚVZ SR. Na cestu do cudziny je dôležité vziať so sebou dostatok hračiek či kníh. Deti do jedného roka by podľa hygienikov vôbec nemali byť vystavované slnečnému žiareniu. U tých starších sú vhodné opaľovacie krémy s faktormi 30 až 50, samozrejmosťou je pokrývka hlavy.

Návštevu lekára pred cestou do iných krajín by nemal opomenúť ani dospelý. Dôležité je to najmä u ľudí, ktorí idú do krajín s nízkym hygienickým štandardom. "Lekár by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania," dodáva ÚVZ SR.

Ošetrujúci môže pacienta informovať o povinných či odporúčaných očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť riziká ochorení v zahraničí.