Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V auguste bude pre deti veľká prázdninová zábava na zámku Schloss Hof

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Deťom sa ponúka aj možnosť napiecť chutné pečivo alebo celozrnné chlebíky, ktoré poslúžia ako malý olovrant.

Bratislava/Schloss Hof 29. júla (TASR) – Po vlaňajšej vydarenej premiérovej augustovej zábave v novozrekonštruovanom objekte Bäckenhof na rakúskom zámku Schloss Hof organizátori pripravili aj teraz celomesačný prázdninový program najmä pre deti. V historickom šľachtickom sídle princa Evžena Savojského a Márie Terézie neďaleko Bratislavy sa uskutoční od 1. do 31. augusta.

"Každodenné workshopy navodia atmosféru života na šľachtickom dvore pred 300 rokmi. Deťom sa ponúka aj možnosť napiecť chutné pečivo alebo celozrnné chlebíky, ktoré poslúžia ako malý olovrant. Už 1. augusta sa môžu deti od šesť rokov zúčastniť na Akadémii umenia, kde budú pracovať so sklom, hlinou alebo porcelánom," uviedla pre TASR sprievodkyňa na zámku Barbora Kalafutová.

Deti budú 15. augusta tvoriť z dreva, kôry a slamy. Porcelán - biele zlato barokového obdobia budú mať k dispozícii počas workshopu 22. augusta. Vrcholom prázdninového mesiaca bude 29. augusta Barokové popoludnie plné hier, v rámci ktorého hlavným bodom kultúrneho programu je koncert s názvom Blcha v uchu. Bábkové divadlo, kúzelnícka šou a prednesy rozprávok s Erichom Schleyerom ponúknu ďalšie kultúrne zážitky návštevníkom.

"Za účasť na workshopoch a kultúrnom programe získajú deti pečiatku do zberného pasu. Kto ho v závere mesiaca odovzdá opečiatkovaný, zapojí sa do žrebovania o skvelé ceny," dodala Kalafutová.

Podľa nej na tieto podujatia sú vítaní aj rodičia, ktorí ostali duchom mladí. Pre rodiny je vhodnou príležitosťou aj návšteva výstavy v Bäckenhofe, kde sa dá aktívne preskúmať, ako sa žilo na statku.

"V Bäckenhofe sa nachádza Detský a rodinný svet. V niekoľkých miestnostiach je výstava, kde si deti aj starší môžu pozrieť zásobovanie zámku, čo všetko tam bolo nutné, aké práce sa robili. Deti sa môžu interaktívne zapojiť tým, že si ovoňajú, aké koreniny sa vtedy pestovali, budú hádať, aká zelenina sa jedla a ktorá slúžila len na okrasné účely. Môžu si vypočuť zvuk z poľovníckeho rohu a aké signály sa vydávali pri poľovačke," približuje expozíciu Kalafutová.

Ďalšou príležitosťou na spoznanie uhorskej histórie aj najvýznamnejších osobností bývajúcich na zámku je výstava na jeho prvom poschodí s názvom Bojovník, vdova a jej syn – princ Eugen, Mária Terézia a Jozef II. Najmä deti zaujmú i zvieratá, ktorých na zámockom statku žije 240. Možno ich pozorovať na rozsiahlych pasienkoch, k niektorým sa priblížiť v zverníku a kŕmiť ich či pohladkať. Okrem vodných hier v Bäckenhofe majú malí návštevníci k dispozícii povrazové preliezačky a šmykľavky na detskom ihrisku.

Aj počas leta sa na zámok možno dostať bezplatnou kyvadlovou dopravou zo železničnej stanice Marchegg. Z Bratislavy je to možné pešou prechádzkou z Devínskej Novej Vsi cez Cyklomost slobody až k zámockej Moravskej bráne, ktorá je otvorená cez víkendy a slovenské štátne sviatky.