Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Magazín

V Bazileji sa koná medzinárodný veľtrh výtvarného umenia Art Basel

„Environnement Chromointerferent“ od Carlosa Cruz-Dieza je vystavený na výstave „Art Unlimited“ v kontexte medzinárodnej umeleckej výstavy Art Basel, v Bazileji, Švajčiarsko. Foto: TASR/AP

Na tomto podujatí, ktoré sa koná každoročne od roku 1970 a je všeobecne považované za jedno z najdôležitejších v danom odvetví, sa zúčastňuje viac ako 280 galérií zo všetkých kontinentov.

Bazilej 16. júna (TASR) - Medzinárodný veľtrh umenia Art Basel vo švajčiarskom Bazileji otvoril vo štvrtok svoje brány pre verejnosť. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Na tomto podujatí, ktoré sa koná každoročne od roku 1970 a je všeobecne považované za jedno z najdôležitejších v danom odvetví, sa zúčastňuje viac ako 280 galérií zo všetkých kontinentov. VIP hostia ho mohli prednostne navštíviť už v utorok a stredu.

V ponuke veľtrhu sú moderné klasiky, ako aj diela hviezd medzinárodnej scény - Jeffa Koonsa či Gerharda Richtera.

Do nedele tam budú vystavené diela približne 4000 umelcov vrátane mnohých významných a drahých diel renomovaných tvorcov ako Pablo Picasso, Joan Mitchellová a Louise Bourgeoisová, ktorých ceny sa pohybujú v rozmedzí od 14 do 25 miliónov dolárov.

Jedným z najdrahších obrazov na tohtoročnom veľtrhu Art Basel je dielo "Untitled" od Marka Rothka, a síce abstraktná žlto-oranžová maľba, ktorá sa predáva za 60 miliónov dolárov.

Podľa spoločnej štúdie, ktorú pred niekoľkými týždňami zverejnili Art Basel a švajčiarska banka UBS, celosvetový predaj umenia v roku 2022 dosiahol 67,8 miliardy dolárov. To je o 1,9 miliardy dolárov viac ako v roku 2021 a o 3,9 miliardy dolárov viac ako v 2019 - v roku pred pandémiou.

Jednodňová vstupenka na Art Basel stojí 67 švajčiarskych frankov (68,70 eur), a to vrátane lístka na verejnú dopravu v Bazileji. Permanentka pre jednu osobu na celý veľtrh stojí 230 švajčiarskych frankov (235,90 eur), uvádza sa na webovej stránke podujatia.