Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Belgicku našli takmer 600 granátov a mín z prvej svetovej vojny

Ilustračná snímka Foto: TASR KR PZ BB

Na prítomnosť výbušnín upozornili pracovníci miestnej ťažobnej spoločnosti, ktorí odstraňovali lesný porast na verejne prístupnom pozemku len 100 metrov od dedinskej školy.

Brusel 28. septembra (TASR) - Spolu 582 granátov z čias prvej svetovej vojny objavili v pondelok v belgickom regióne Ardeny, v dedinke Michamps v blízkosti hraníc s Luxemburskom. Uviedla to dnes televízna stanica RTBF.

Na prítomnosť výbušnín upozornili pracovníci miestnej ťažobnej spoločnosti, ktorí odstraňovali lesný porast na verejne prístupnom pozemku len 100 metrov od dedinskej školy. Pri rezaní stromov narazili na pozostatky z prvej svetovej vojny. Robotníci zavolali políciu, ktorej príslušníci následne skontaktovali úrad na zaisťovanie a likvidáciu výbušnín z Heverlee.

Na mieste nálezu v bunkri vybudovanom z kameňa sa nachádzalo takmer 600 nemeckých mínometných granátov typu "holub" z prvej svetovej vojny.

Odmínovači ešte v pondelok odstránili najmenej nebezpečné časti. Dovedna 387 granátov bolo zlikvidovaných v utorok popoludní po ich prevoze do neďalekého kameňolomu v Arloncourt a na likvidáciu na bezpečnom mieste boli odvezené aj míny z mínometov.

Belgické médiá pripomenuli, že v oblasti Ardeny nález výbušnín nie je nezvyčajným javom, väčšinou však ide o nevybuchnutú muníciu z druhej svetovej vojny. Vyšetrovatelia teraz skúmajú, či išlo o sídlo stálej nemeckej posádky v tejto zóne alebo o narýchlo vybudované úložisko pre bojovú muníciu.