Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Bratislave ukončia diecéznu fázu procesu blahorečenia Jána Havlíka

Ilustračné foto Foto: TASR

Na konci leta 1958 bol obžalovaný druhýkrát pre misijnú službu spoluväzňom. Ján Havlík vo vyšetrovacej väzbe, kde bol podrobený mučeniu, zostal 15 mesiacov.

Bratislava 22. februára (TASR) – Ukončenie diecéznej fázy procesu blahorečenia Jána Havlíka, bohoslovca Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul umučeného komunistického režimom, je naplánované na sobotu 24. februára. Verejná záverečná ceremónia sa uskutoční v Kostole sv. Vincenta de Paul v Bratislave. TASR o tom informoval Michal Lipiak z Konferencie biskupov Slovenska.

Program bude spojený so záverečnými prísahami a verejným zapečatením dokumentov určených na prevzatie do Ríma. "Záverečnému zasadnutiu bude predsedať bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Ďalej budú prítomní členovia tribunálu, a to biskupský delegát v procese Milan Čaniga, promótor spravodlivosti Peter Slepčan, notárka procesu Mária Zimanová, vicepostulátor procesu Emil Hoffmann a druhá vicepostulátorka procesu Helena Sláviková," priblížil Lipiak. Diecéznu fázu procesu blahorečenia Jána Havlíka otvoril 9. júna 2013 v Skalici bratislavský arcibiskup Zvolenský.

Ján Havlík sa narodil 12. februára 1928 do chudobnej rodiny so štyrmi deťmi. V roku 1943 začal študovať na apoštolskej škole Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul. Pri povstaní v auguste 1944 boli žiaci premiestnení do Trnavy a po skončení vojny sa vrátil domov do Banskej Bystrice, aby dokončil štúdium. "V máji 1950 ho spolu s ostatnými novicmi násilne odviezli z apoštolskej školy do preškoľovacieho ústavu v obci Kostolná. Nasledovali nútené práce v Nosiciach až do roku 1950," povedal Lipiak.

Do Havlíkovho podnájmu 29. októbra 1951 vtrhli ozbrojené sily ŠtB. "Havlíka a jeho spolubývajúceho zatkli. Vo vyšetrovacej väzbe, kde bol podrobený mučeniu, zostal 15 mesiacov. Vo februári 1953 bol v Nitre odsúdený za vlastizradu na desať rokov väzenia," priblížil Lipiak. Doplnil, že Havlíka previezli do pracovného tábora v Jáchymove, kde pracoval v uránových baniach.

Na konci leta 1958 bol obžalovaný druhýkrát pre misijnú službu spoluväzňom. Pri súdnom procese mu bol trest navýšený o ďalší rok. "Jeho zdravotný stav bol v roku 1960 natoľko zlý, že ho museli previezť do nemocnice vo Valdiciach. O dva roky neskôr ho prepustili na slobodu, ale s podlomeným zdravím," doplnil Lipiak. Zomrel na Vianoce v roku 1965 vo veku 37 rokov.