Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Magazín

V cykle Music & Film zahrá, zaspieva a prehovorí David Bowie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Práca na filme Moonage Daydream, ktorý je veľmi netradičným filmovým pohľadom na kariéru jedinečného umelca, Morgenovi zabrala päť rokov, poznamenáva Ulman k snímke, ktorá získala aj ďalšie ocenenia.

Bratislava 21. mája (TASR) - Hudobný film Moonage Daydream (2022) režiséra Bretta Morgena uvedie bratislavské Kino Lumiére. Snímku venovanú Davidovi Bowiemu premietne v stredu 22. mája v cykle Music & Film. "Ponúkne pôsobivý kaleidoskop kombinujúci doposiaľ nevidené zábery, nesmrteľnú Bowieho hudbu a jeho vlastný komentár," približuje Slovenský filmový ústav (SFÚ).

"Film mal premiéru v slovenských kinách 15. septembra 2022, ale videlo ho veľmi málo divákov. Vyšiel už na DVD, blu-ray aj UHD nosiči, je k dispozícii aj na VOD, ale vidieť ho na veľkom plátne s výborným zvukom, českými titulkami a ďalšími Bowieho fanúšikmi v plnom kine je úplne iný zážitok," hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman.

Bowie vyše päťdesiat rokov ovplyvňoval svet svojou hudbou, životným štýlom a názormi. V roku 2018 správcovia umelcovej pozostalosti umožnili dokumentaristovi Brettovi Morgenovi prístup do Bowieho archívu, v ktorom našiel doposiaľ nevidené zábery z jeho súkromia, nepublikované záznamy z vystúpení, zbierku obrazov, ktoré namaľoval, jeho vlastnú poéziu a audionahrávky postrehov a názorov. "Práca na filme Moonage Daydream, ktorý je veľmi netradičným filmovým pohľadom na kariéru jedinečného umelca, mu zabrala päť rokov. Ale výsledok stojí za to. Svedčí o tom aj cena Grammy za najlepší hudobný film, ktorú film získal na udeľovaní cien vo februári tohto roku," poznamenáva Ulman k snímke, ktorá získala aj ďalšie ocenenia. Dostala sa tiež na shortlist cien americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii najlepší dlhometrážny dokument.

Názov nesie podľa jednej z Bowieho piesní, film je podľa SFÚ hlbokým ponorom do umelcovho hudobného i osobného života. Zvukové a obrazové dielo vypovedá nielen o samotnom Bowiem, ale aj o tom, ako "prežiť život" v čoraz turbulentnejšej dobe. "Moonage Daydream nie je klasický biografický dokument, na aké sú diváci zvyknutí," hodnotí Ulman.

Dodáva, že divák, ktorý Davida Bowieho nepozná, sa z filmu chronologicky nedozvie, kde a kedy sa narodil, kto boli jeho rodičia, kde a čo študoval, ako vznikol jeho pseudonym, aký bol jeho umelecký vývoj, či aké albumy nahral. "To všetko už bolo v mnohých filmoch a knihách. Režisér neposkytuje jasné odpovede. Pozýva nás skôr na návštevu vnútorného sveta výtvarníka, tanečníka, herca, ale najmä speváka Davida Bowieho," vysvetľuje Ulman k filmu, ktorý necháva speváka i hovoriť prostredníctvom archívnych záberov či rozhovorov.