Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach mala pred 40 rokmi nehodu

Atómová elektráreň Jaslovské Bohunice. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pri čiastočnom roztavení plášťa reaktora do okolia uniklo veľké množstvo rádioaktívnych látok.

Jaslovské Bohunice/Bratislava 22. februára (TASR) - V jadrovej elektrárni A1 v Jaslovských Bohuniciach došlo pred 40 rokmi 22. februára 1977 k havárii. Pri čiastočnom roztavení plášťa reaktora do okolia uniklo veľké množstvo rádioaktívnych látok.

Prvá jadrová elektráreň (JE) v bývalej Československej socialistickej republike (ČSSR) s výkonom 150 MW bola vtedy v prevádzke päť rokov. Experimentálnu elektráreň začali stavať podľa sovietskeho projektu v roku 1958. Mali sa ňou overiť možnosti energetického využívania reaktorov na prírodný urán.

Zámer výstavby JE A1 sa opieral o vyspelú základňu strojárskeho a hutníckeho priemyslu v ČSSR a dôležitú úlohu zohrala aj skutočnosť, že krajina disponovala zásobami uránových rúd i zariadeniami na výrobu uránového koncentrátu. Po dokončení a skúškach bola A1 prifázovaná k energetickej sieti 25. decembra 1972. Reaktor využíval ako palivo prírodný urán, bol chladený oxidom uhličitým a moderovaný ťažkou vodou.

Počas prevádzky elektrárne došlo pri výmene paliva k dvom vážnym nehodám. Prvá sa stala 5. januára 1976, keď išlo o technickú poruchu. Druhá vážna nehoda vznikla chybou obslužného personálu a stala sa 22. februára 1977. Pracovníci montáže palivových článkov nevyčistili dôsledne palivový článok. Došlo k prehriatiu a poškodeniu kanála reaktora i okolitých technologických kanálov reaktora a nastalo kontaminovanie primárneho okruhu i niektorých častí sekundárneho okruhu.

Po analýze situácie a možností opätovného uvedenia do prevádzky bolo uznesením federálnej vlády ČSSR z roku 1979 definitívne rozhodnuté neobnoviť prevádzku JE A1 a pripraviť jej postupné vyradenie.

Práce do roku 1994 sa zamerali predovšetkým na odstraňovanie následkov prevádzkových udalostí. Nosnou činnosťou bol odvoz vyhoreného paliva do vtedajšieho Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR). V roku 1993 vláda samostatnej Slovenskej republiky (SR) uložila vypracovať projekt uvedenia JE A1 do radiačne bezpečného stavu. Do roku 1999 prebiehala fáza prípravy na vyraďovanie.

Kontinuálny proces vyraďovania JE A1 začal v roku 1999. Rozdelený je do piatich etáp s časovým harmonogramom ukončenia do roku 2033 a realizuje ho Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), a. s., Jaslovské Bohunice.

Jadrová elektráreň A1 bola v prevádzke celkovo 19.261 hodín, vyrobila 1464 GWh a dodala do siete 916 GWh. Dosiahla maximálny výkon 127 MW.