Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Verše L. Vadkerti-Gavorníkovej sú dokonalými obrazmi krutosti sveta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Báseň je u nej výsledkom úporného zápasu o význam, tvar slova, o spôsob a uhol pohľadu na veci, javy, udalosti, problémy a svet v ich rozmanitosti a mnohoznačnosti.

Modra/Bratislava 30. marca (TASR) – Básnický svet Lýdie Vadkerti-Gavorníkovej je vzdialený od vlny ženskej poézie v priebehu 60. rokov minulého storočia. Jej jedinečnosť je v polohe dokonalých obrazov krutosti sveta, smútku a princípe ženstva. Od narodenia poetky uplynulo dnes 85 rokov.

Lýdia Vadkerti-Gavorníková sa narodila 30. marca 1932 v Modre. V rokoch 1943-1950 absolvovala štúdium na gymnáziu v Skalici, o rok neskôr maturovala na pedagogickom gymnáziu v Bratislave. Pokračovala v štúdiu na bratislavskej Vysokej škole pedagogickej odbor slovenčina a ruština. Po ukončení štúdií sa rozhodla pre povolanie pedagóga. Pôsobila ako učiteľka v Bratislave v rokoch 1951-1962, neskôr odišla do invalidného dôchodku.

K poézii mala vždy blízko. Prvé verše začala uverejňovať v Mladej tvorbe a Slovenských pohľadoch. Motív smrti jej otca a matky sa objavuje v celej básnickej tvorbe autorky spolu s krajom a jeho starými symbolmi vinohradníckeho života, zvykmi a tradíciami. Všetky uvedené motívy rezonujú vnútorným dynamizmom, v ktorom spája ženskú senzitívnosť s intelektuálnou reflexiou života.

"Báseň je u nej výsledkom úporného zápasu o význam, tvar slova, o spôsob a uhol pohľadu na veci, javy, udalosti, problémy a svet v ich rozmanitosti a mnohoznačnosti," charakterizoval jej tvorbu Viktor Timura, slovenský filozof, ktorý sa venuje najmä výskumu dejín slovenského filozofického myslenia.

Vo funkcii redaktorky časopisu Revue svetovej literatúry pracovala Vadkerti-Gavorníková v rokoch 1978-1986, z toho šesť rokov ako zástupkyňa šéfredaktora.

Poetka vydala básnické zbierky Pohromnice (1966), Totožnosť (1970), Kolovrátok (1972), Kameň a džbán (1973), Piesočná pieseň (1977), Trvanie (1979), Víno (1982) a Hra na pár - nepár (1992). Známe sú aj jej vynikajúce preklady z nemčiny, francúzštiny, ruštiny a češtiny. Autorka pozoruhodne pretlmočila i básnické texty ruského poeta a pesničkára Vladimíra Semionoviča Vysockého.

Lýdia Vadkerti-Gavorníková zomrela 22. mája 1999 v Bratislave vo veku 67 rokov.