Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V lete padajú hviezdy častejšie

Perseids Foto: SAV

>Bratislava 6. augusta (TASR) - V letných mesiacoch je na nočnej oblohe možné vidieť omnoho viac padajúcich hviezd než inokedy. Je to kvôli aktivite niekoľkých meteorických rojov, z ktorých najhojnejším je roj Perzeíd.

„Maximum činnosti roja nastáva každoročne okolo sviatku svätého Vavrinca, mučeníka upáleného v Ríme 10. augusta v roku 258. Preto sa Perzeidám v minulosti hovorilo slzy svätého Vavrinca,“ objasňuje Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Ablácia, ionizácia i excitovanie
Ak malé teliesko Slnečnej sústavy (bežne s hmotnosťou okolo 10-5–10-4 g), ktoré nazývame meteoroid, vletí veľkou rýchlosťou do atmosféry Zeme, silne sa zahrieva a postupne taví – dochádza k tzv. ablácii materiálu. Ionizujú a excitujú sa tiež atómy okolitej atmosféry aj samotného meteoroidu. Týmito procesmi dochádza k žiareniu, a tak sa dá pozorovať úkaz nazývaný meteor. Pri prelete veľmi jasných meteorov – bolidov – je dokonca možné počuť detonáciu.

Ppohľad na meteorický roj Perzeíd 11. augusta 2009 v kanadskom Vintone
Foto: AP Photo/Kevin Clifford
Roj Perzeíd pochádza z kométy
„Ak sa Zem na svojej dráhe okolo Slnka stretáva s hustejším prúdom meteoroidov, ktoré majú rovnaký pôvod a podobné dráhy, hovoríme o činnosti meteorického roja,“ dodáva Kaňuchová. Roj Perzeíd je tvorený pozostatkami postupne sa rozpadajúcej kométy 109P/Swift-Tuttle a je jedným z najaktívnejších meteorických rojov už dlhé stáročia. Radiant roja - miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú - je v súhvezdí Perzea, podľa ktorého dostal roj svoje meno. Súhvezdie Perzea je v tomto období pozorovateľné v našej zemepisnej šírke počas celej noci na severovýchodnom obzore. S postupom noci vychádza stále vyššie a vyššie nad východný obzor. Pre sledovanie Perzeíd však nie je nutné pozerať sa do radiantu roja, meteory prelietavajú po celej oblohe, vždy však v smere od radiantu.

Mesiac vstúpi do Novu
Roj Perzeíd je aktívny približne od 27. júla do 24. augusta. Jeho aktivita postupne narastá k maximu. To sa tento rok očakáva 12. augusta, pre pozorovateľov, to bude počas dňa od 14.00 do 16.30 h nášho času. Počas nocí okolo maxima bude Mesiac vstupovať do novu (v poslednej štvrti bude 9. augusta, nov nastane 17. augusta), a tak bude pozorovanie rušiť len málo. Perzeidy majú hojné zastúpenie jasných meteorov, a to vďaka ich vysokej rýchlosti pri vstupe do Zemskej atmosféry až 59 km/s. Za dobrých pozorovacích podmienok – pod bezoblačným nebom a mimo pouličného osvetlenia – je možné spozorovať v priemere jeden meteor každú jednu až dve minúty.

Astronómka Zuzana Kaňuchová poznamenáva, že okrem Perzeíd je stále dosť aktívnych sporadických meteorov, ktoré sú v auguste činné. Bohatšie sú napríklad Kappa Cygnidy, Severné a Južné delta Aquaridy. Stačí teda zájsť niekam za mesto, kde svetlá civilizácie nebudú rušiť a zadívať sa na oblohu.