Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

V Lipnici Murowanej je jeden z najstarších drevených kostolov v Poľsku

V dedinke Lipnica Murowana je jeden z najstarších drevených kostolov v Poľsku. Je zasvätený sv. Leonardovi. Lipnica Murowana, 25. septembra 2012. Foto: TASR/Adriána Antošková

Kostolík patrí medzi štyri najstaršie v Poľsku a je súčasťou tzv. Cesty drevenej architektúry.

Poprad/Lipnica Murowana 25. septembra (TASR) – V dedinke Lipnica Murowana sa nachádza jeden z najstarších gotických drevených kostolíkov v Poľsku. Bol zasvätený sv. Leonardovi a počiatky jeho vzniku sú datované do roku 1141. "Dostavaný bol v 15. storočí, nachádza sa tu množstvo nástenných malieb, ktoré pochádzajú z 15. až 17. storočia," priblížila TASR správkyňa kostola Aneta Florek.

Ročne túto malú atrakciu patriacu do Malopoľského regiónu navštívi približne 15.000 turistov, predovšetkým z okolitých krajín. "Prichádzajú k nám aj návštevníci z celého sveta, napr. aj z Japonska, ktorých drevená architektúra veľmi zaujíma," dodala Florek.

Kostolík patrí medzi štyri najstaršie v Poľsku a je súčasťou tzv. Cesty drevenej architektúry. Od roku 2003 je zapísaný aj do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. "Odkedy sme zapísaní v tomto zozname, počet návštevníkov sa u nás zvýšil, najviac turistov k nám chodí v lete," pokračovala Florek.



V Kostole sv. Leonarda sa zachoval aj stĺp s hlavou boha, ktorého uctievali ešte pred kresťanstvom. "Má štyri hlavy, každú na jednu svetovú stranu, bola to pohanská svätyňa," vysvetlila Florek. Dnes patrí drevená konštrukcia kostolíka k najlepšie zachovaným v Poľsku. V roku 1997 ho ohrozovali povodne, keď prílivová vlna narušila jeho základy a poškodila interiér. Kostolík sa podarilo zachrániť vďaka miestnym obyvateľom, ktorí jeho konštrukciu lanami upevnili o okolité stromy. Sväté omše sa tu konajú vždy v nedeľu od mája do októbra.