Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Najhorúcejší deň roka v Maďarsku: V Budapešti padol teplotný rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš.

V Maďarsku namerali nízke hodnoty ozónu a extrémne hodnoty UV indexu.

Budapešť 4. augusta (TASR) - Najhorúcejší deň roka zažilo dnes Maďarsko. V Budapešti, konkrétne v mestskej časti Újpest, namerali dnes popoludní 39,7 stupňa Celzia, čo predstavuje nový denný teplotný rekord pre maďarskú metropolu a prekonanie doterajšej maximálnej hodnoty 36,7 stupňa Celzia zo 4. augusta 1921.

Aj keď na viacerých miestach krajiny vystúpila ortuť teplomerov dnes nad hranicu 40 stupňov Celzia, celoštátny historický denný teplotný rekord, ktorý má hodnotu 40,5 stupňa Celzia a ktorý namerali v Orosháze ešte v časoch rakúsko-uhorskej monarchie 4. augusta 1905, odolal. Najvyššiu hodnotu (40,3 stupňa Celzia) zaregistrovali dnes v obci Kübekháza v Čongrádskej župe neďaleko maďarsko-rumunskej a maďarsko-srbskej štátnej hranice.

Na maďarskom území platí až do nedeľňajšej polnoci zvýšená pohotovosť a varovanie zdravotníkov v súvislosti s extrémnymi horúčavami.

V Maďarsku namerali nízke hodnoty ozónu a extrémne hodnoty UV indexu



Rekordne nízku hodnotu ozónu namerali dnes v Budapešti. Informovala o tom tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na tamojšiu Celoštátnu meteorologickú službu.

Podľa rovnakého zdroja namerali paralelne s nízkou hodnotou ozónu na piatich meracích staniciach aj mimoriadne vysoké hodnoty ultrafialového žiarenia. Hodnota jeho indexu sa už okolo 13.00 h priblížila v niektorých lokalitách stupňu 8, čo je extrémna úroveň, avšak aj inde sa pohybovala okolo stupňa 7.

Maďarskí meteorológovia preto nielen s ohľadom na pretrvávajúce horúčavy, ale aj vzhľadom na očakávané sobotňajšie vysoké hodnoty indexu ultrafialového žiarenia varovali občanov, že u normálnej pokožky stačí za daných podmienok už 15-20 minút na slnku na jej poškodenie, ak sa nepoužije krém s adekvátnym ochranným faktorom.