Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

V Prahe otvorili výstavu pripomínajúcu bitku o Britániu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na otvorení výstavy sa zúčastnil aj vojnový veterán Pavel Vranský, jeden z veľmi mála žijúcich pamätníkov bitky o Britániu.

Praha 5. septembra (TASR) - Pri príležitosti 75. výročia bitky o Britániu otvorili v piatok v Prahe výstavu, ktorá pripomína jednu z najvýznamnejších udalostí 2. svetovej vojny. Výstava s názvom "Na nebi hrdého Albionu" vzdáva poctu aj 89 československým stíhacím pilotom, ktorí sa v roku 1940 zapojili do tejto vojnovej operácie, uviedol server Českej televízie.

Výstava, ktorej autorom je Jiří Rajlich, vznikla predovšetkým zásluhou pracovníkov Vojenského historického ústavu. Zameriava sa nielen na jednotlivé príbehy letcov, ale aj na význam a priebeh štyri mesiace trvajúcej bitky. Na otvorení výstavy si jej organizátori pripomenuli, čo čakalo československých vojakov po návrate do vlasti.

"Osud tých, ktorí sa vrátili po vojne domov, bol o to smutnejší, keď sa namiesto vďaky a uznania dočkali nespravodlivých procesov a perzekúcií," pripomenul náčelník generálneho štábu českej armády Josef Bečvář.

Na otvorení výstavy sa zúčastnil aj vojnový veterán Pavel Vranský, jeden z veľmi mála žijúcich pamätníkov bitky o Britániu. "Som rád, že sú tu študenti, pretože toto obdobie už zaniká, naša generácia odchádza a je potrebné, aby si na to mladí ľudia pamätali," povedal Vranský.

Československými peruťami britského Kráľovského letectva (RAF) prešlo celkom 2500 mužov, 351 ich počas druhej svetovej vojny zahynulo. Okrem československých pilotov sa bitky o Britániu na britskej strane zúčastnil i veľký počet letcov z Británie, Poľska, Nového Zélandu či Kanady.