Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Magazín

V rakúskom Edelstale cez víkend upratovali, žijú tam i Slováci

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pozitívnym javom je, že zatiaľ čo obyvateľov, ktorí upratujú obec a jej okolie, rok čo rok pribúda, odpadkov odbúda.

Bratislava/Edelstal 10. apríla (TASR) – V rakúskej prihraničnej obci Edelstal, kde je z približne 700 obyvateľov pätina Slovákov, sa v sobotu (8. 4.) stretli obyvatelia pri tradičnom upratovaní obce (ÖVP räumt auf!). Tento rok sa do upratovania obce zapojilo 60 obyvateľov, čo je podstatne viac ako v minulom roku.

"Boli tu celé rodiny aj s malými deťmi v kočíkoch, polovica z nich sú Slováci. Zdá sa, že nás všetkých, starousadlíkov i nás, čo sme tu len pár rokov, spája záujem o udržiavanie poriadku v dedine a jej blízkom okolí," povedal pre TASR Slovák Dalibor Trebichalský. K tomu rodičia vedú aj deti, ktoré si sami poupratovali okolie svojho detského ihriska. Pozitívnym javom je, že zatiaľ čo obyvateľov, ktorí upratujú obec a jej okolie, rok čo rok pribúda, odpadkov odbúda.

"Podľa starostu, v minulosti každý rok na jar odviezli dve vlečky nazbieraného odpadu z obce a jej okolia. Teraz sa nám zmestil do niekoľkých vriec," dodal Trebichalský. Tradícia dňa upratovania je v Edelstale, ale aj v okolitých prihraničných rakúskych obciach ako Wolfsthal, Kittsee alebo Berg veľmi silná a podľa Trebichalského napomáha aj k vzájomnému zbližovaniu sa obyvateľov obce.