Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Rusku sa po 70 rokoch našiel odcudzený obraz za milióny dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Dielo odcudzili ešte zo starej budovy múzea, kde na práce európskych majstrov dozeral iba jediný strážnik.

Chabarovsk 26. februára (TASR) - Dielo francúzskeho maliara Jeana-Léona Géroma (1824-1904) Pastier, ktoré odcudzili ešte v roku 1946 z Ďalekovýchodného múzea umenia v Chabarovsku, získala na tamojšom čiernom trhu späť ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Obraz s rozmermi iba 23x15 centimetrov prepožičala vtedy na výstavu do Chabarovska na Ďalekom východe slávna Ermitáž. Jeho hodnota sa odhaduje na rádovo milióny dolárov.

Šéfkurátorka chabarovského múzea Svetlana Žuková pre internetový portál Siberian Times uviedla, že dielo odcudzili ešte zo starej budovy múzea, kde na práce európskych majstrov dozeral iba jediný strážnik. Malý obraz bolo podľa nej jednoduché vybrať z rámu a pod odevom ho vyniesť z budovy.

Podľa Žukovej slov má dielo predstaviteľa akademického klasicizmu z roku 1857 v súčasnosti hodnotu tri milióny USD, verejnosť si ho bude môcť pozrieť zrejme už v marci.

Podrobnosti o uvedenej akcii FSB nie sú známe, jej pracovníci však dostali informáciu, že v Chabarovsku sa na čiernom trhu objaví dielo veľkého francúzskeho maliara.