Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Neuveríte, z čoho všetkého môžete nafúkať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Alkohol sa okrem vína, piva či liehovín vyskytuje v nízkych koncentráciách v celom zástupe bežných potravín a nápojov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Policajti testovali, z ktorých potravín alebo nápojov vodiči nafúkajú pri dychovej skúške "nulu". Pokus robili s nealkoholickými pivami, ale aj pochutinami s pridanými arómami rumu alebo whisky. Takéto jedlá a nápoje obsahujú menej alkoholu ako kefír alebo toastový chlieb.

„Upozorňujeme na právo požiadať policajnú hliadku fúkať o 15 minút po zastavení, aby sa z tela odbúral minimálny alkohol zastúpený v niektorých z výrobkov každodennej spotreby,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Čakacia lehota môže zabrániť alkoholovým výparom, ktoré ešte približne päť až desať minút ostávajú v ústnej dutine v rôznych záhyboch, dutých priestoroch pod plombami alebo v zubných kazoch. "Meranie môžu skresliť aj ovocné džúsy, ústne spreje s obsahom liehu, lieky a kvapky alebo grgnutie," povedal Ľubomír Straka z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Univerzitnej nemocnice v Martine.

Alkohol sa okrem vína, piva či liehovín vyskytuje v nízkych koncentráciách v celom zástupe bežných potravín a nápojov. Ide najmä o kvasené produkty, výrobky z kysnutého cesta či z ovocia. Potravinári totiž využívajú tradičné fermentačné procesy, ktorými dodávajú výrobkom odlišnú vôňu, chuť, farbu alebo nutričnú hodnotu. Napríklad pri toastovom chlebe aplikujú alkohol na povrch pečiva, aby predĺžili jeho trvanlivosť.

Nealkoholické pivá obsahujú 0,5 percenta alkoholu, napriek tomu sa jeho prítomnosť v dychu nepreukáže. "Dychová analýza vykonaná už päť minút po dopití nealkoholického piva ani v jednom prípade nedosiahla pozitívne výsledky," uviedol Straka. Pivovary môžu odstrániť alkohol z nápoja fyzikálno-chemickými procesmi, čo však môže negatívne vplývať na chuť piva.