Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Väčšina Američanov verí na lásku na prvý pohľad

Ilustračné foto Foto: TASR/František Ivan

Požiadať otca o ruku jeho dcéry považuje 45 percent Američanov za nevyhnutnú zdvorilosť a päť percent za sexistické a urážlivé.

New York 3. januára (TASR) - Väčšina Američanov verí na lásku na prvý pohľad, nikdy nečíta e-mailovú poštu svojho partnera a myslí si, že sex je veľmi dôležitý pre úspešný vzťah. Ukázali to dnes zverejnené výsledky prieskumu, ktoré citovala agentúra Reuters.

Za dôvod najväčších nezhôd s partnerom označili opýtaní jeho výber programu, ktorý sleduje v televízii. Vyvoláva väčšie hádky ako domáce práce, čítanie si v posteli či upratovanie kúpeľne.

"Päťdesiatšesť percent Američanov verí na lásku na prvý pohľad a toto percento je ešte vyššie u zosobášených ľudí a tých, ktorí žijú v partnerskom vzťahu," informoval server CBS.com, ktorý prieskum uskutočnil pre program 60 Minutes/Vanity Fair.

V prieskume odpovedalo 1100 dospelých Američanov na otázky o láske, manželstve a partnerskom vzťahu. Iba 17 percent z opýtaných pripustilo, že nakukuje do e-mailovej pošty svojho partnera a iba šesť percent nepovažuje zdravý sexuálny život za rozhodujúci pre trvácnosť vzťahu.

Napriek vtipom o svokrách s nimi takmer tri štvrtiny opýtaných vychádzajú dobre, čo však kleslo na 62 percent u párov žijúcich spoločne s nimi. Šesť percent povedalo, že ich rodina partnera "má rada, ale ja ich nie".

Keď chodí ženatý muž bez sobášnej obrúčky, považuje to tretina opýtaných za snahu vyzerať single, zatiaľ čo 11 percent respondentov povedalo, že si ju jednoducho zabudli zobrať.

Na otázku, ktorý svadobný sľub sa im najťažšie dodržiava, odpovedalo 26 percent - "sľub vernosti" a 28 percent "zotrvať s partnerom v dobrom i zlom".

Požiadať otca o ruku jeho dcéry považuje 45 percent Američanov za nevyhnutnú zdvorilosť a päť percent za sexistické a urážlivé.

CBS.com poznamenala, že v Američanoch pretrvávajú pozostatky ich puritánskeho dedičstva: takmer 50 percent opýtaných považuje otvorený partnerský vzťah za chybu a 25 percent za hriech. Iba sedem percent si myslí, že žiť s niekým len tak je "dar od Boha".

Telefonický prieskum sa uskutočnil v dňoch 16.-19. novembra.