Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Valentínsky sviatok podľa prognostičky u Slovákov obľubu nestratí

Valentin15 Foto: TASR/AP

Prítomnosť Valentína medzi sviatkami, na ktoré Slováci pamätajú, udrží podľa nej aj reklamný priemysel.

Bratislava 15. februára (TASR) - Valentínsky sviatok si Slováci obľúbili aj preto, lebo poskytuje príležitosť pripomenúť si lásku bez viazanosti na konkrétne inštitúcie. A tento rozdiel, v porovnaní s podobnými sviatkami, ktoré sú tradične rezervované len pre určité cieľové skupiny, je takisto dôvodom, pre ktorý sa jeho obľuba nestratí ani v budúcnosti. Pre TASR to uviedla riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Lubyová.

Prítomnosť Valentína medzi sviatkami, na ktoré Slováci pamätajú, udrží podľa nej aj reklamný priemysel. "Ten nás úplne pragmaticky tlačí do jeho osláv prostredníctvom výrobkov a akcií, ktoré dokážu vytiahnuť euro snáď z každého vrecka," uviedla Lubyová. Tretím dôvodom, prečo sa oslavy Valentína udržia aj v budúcnosti, je návyk, ktorý sviatok prináša. "Mladí ľudia, ktorí ho v súčasnosti oslavujú, si tento zvyk 'ponesú' so sebou aj v staršom veku," domnieva sa prognostička.

Podobne to vidí aj psychológ Martin Miler. "Ak to dnes štyridsiatnici riešia, je pravdepodobné, že tento sviatok nebudú ignorovať, ani keď budú mať šesťdesiat," konštatoval psychológ a dodal, že to, čo robí Valentína príťažlivým, bude pre ľudí príťažlivé vždy. "Je to o vzťahoch i o ideáli romantickej lásky, ktorý ľudí oslovuje," pripomenul Miler.