Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

OBRAZOM: Vo Vatikáne odhalili betlehem z piesku a vianočný strom

Na snímke detail vianočného betlehema na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 7. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Vyše trom stovkám hostí zo severu Talianska pápež zaželal, aby sa stali svetlom pre druhých.

Vatikán 7. decembra (TASR) - Na vatikánskom Námestí sv. Petra v piatok podvečer predstavili výzdobu pre nadchádzajúce Vianoce: odhalili betlehem vymodelovaný z piesku a rozsvietili 21-metrový vianočný strom, informoval server Vatican News.

Betlehem umiestnený pod vatikánskym obeliskom vymodelovali priamo na mieste zo 700 ton piesku privezeného zo severotalianskeho prímorského mesta Jesolo. Dielo vytvorili umelci Iľja Filimontsev z Ruska, Susanne Ruseler z Holandska a Radovan Živný z Českej republiky.

Pozrite si fotogalériu:


Dvadsaťjeden metrov vysoký smrek vyťali v severotalianskej oblasti Cansiglio a Vatikánu ho venovala miestna katolícka diecéza Concordia-Pordenone.

Pápež František sa na podvečernom slávnostnom odhalení vianočnej výzdoby vo Vatikáne nezúčastnil. Namiesto toho absolvoval vopred neohlásenú návštevu v zariadení, ktoré zaisťuje starostlivosť o chorých, a v centre pre mentálne postihnutých ľudí. Obe ustanovizne sa nachádzajú na predmestí Ríma, informovala agentúra DPA.

Na snímke diváci sledujú slávnostné odhalenie vianočného betlehemu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 7. decembra 2018.
Foto: TASR/AP


Hlava katolíckej cirkvi predtým poďakovala darcom výzdoby pre Námestie sv. Petra na osobitnej audiencii, pričom vyzdvihla symbolický význam vianočných dekorácií. Vyše trom stovkám hostí zo severu Talianska pritom pápež zaželal, aby sa stali svetlom pre druhých.

"Keď hľadíme na Boha-Dieťa, ktorý vyžaruje svetlo v pokore jasličiek, aj my sa staňme ľuďmi vydávajúcimi svedectvo pokory, nehy a dobroty," citoval pápežove slová server Vatican News.

Na snímke výtvarní umelci, autori jedinečného pieskového betlehemu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne zľava Čech Radovan Živný, Holanďanka Susanne Ruselerová, Rus Ilja Filimoncev a Američan Rich Varano pózujú pred svojím dielom vo Vatikáne 7. decembra 2018.
Foto: TASR/AP

Rozsvietenie vianočného stromu podľa Františka poukazuje na Ježiša Krista ako svetlo sveta. Piesok, z ktorého sú vytvorené jasličky, zase podľa neho symbolizuje jednoduchosť a krehkosť, s akými sa Boh ukázal pri narodení Ježisa v Betleheme.

Na snímke rozsvietený vianočný strom pred chrámom sv. Petra vo Vatikáne 7. decembra 2018
Foto: TASR/AP