Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Alfred Nobel získal pred 150 rokmi patent na dynamit

Na archívnej snímke Alfred Nobel. Foto: TASR/AP

Keď si vo svojom omylom uverejnenom nekrológu Nobel prečítal, že ho považujú za obchodníka so smrťou, začal sa zaoberať tým, ako využiť dosiahnutý majetok pre blaho ľudstva.

Washington/Bratislava 25. novembra (TASR) - Švédsky priemyselník Alfred Nobel si dal patentovať v USA svoj vynález - výbušninu dynamit. Patentovú listinu získal pred 150 rokmi 25. novembra 1867.

Alfred Nobel prežil plodný život vedca, vynálezcu a podnikateľa. Vynikal aj ako obchodník a podnikateľ s obrovským citom pre finančné transakcie. Dosiahol nevídané zisky a zaradil sa medzi najúspešnejších a najbohatších ľudí planéty.

Nitroglycerín vynašiel taliansky chemik Ascanio Sobrero v roku 1846. Ako tekutina bol však veľmi nebezpečný a práca s ním znamenala vysoké riziko. Nobel začal s experimentovaním s nitroglycerínom v roku 1860. Napriek tomu, že jeho brat pri výbuchu laboratória zahynul, priemyselník v práci pokračoval a v roku 1866 dospel k poznatku, že keď nitroglycerín absorbuje diatomická zemina, vznikne pevná výbušnina stabilnejšia proti tlaku a nárazu. Výbušninu nazval dynamit a požiadal o patent. Svoj vynález považoval za prostriedok na zníženie nákladov spojených s odstrelom skál, razením tunelov, stavbou kanálov a inými konštrukčnými prácami. Dynamit sa však nevyhol ani využitiu v zbrojárskom priemysle.

Vďaka objavu sa Nobelovi začalo výborne dariť, dynamit dodával do mnohých krajín Európy, Ameriky a dokonca aj do Austrálie. Mal deväťdesiat tovární a laboratórií vo viac ako dvadsiatich krajinách. Jednou z nich bola aj továreň Dynamit-Nobel (Dynamitka), ktorú založil v roku 1873 v Bratislave a osobne chodil kontrolovať priebeh jej výstavby. Bratislavský podnik mal zásobovať dynamitom a inými výbušninami východné časti Habsburskej monarchie, dokonca aj ďalšie krajiny juhovýchodnej Európy.

Keď si vo svojom omylom uverejnenom nekrológu Nobel prečítal, že ho považujú za obchodníka so smrťou, začal sa zaoberať tým, ako využiť dosiahnutý majetok pre blaho ľudstva. K myšlienke podporiť cenou významné počiny osobností ho priviedla zrejme Bertha von Suttnerová, jeho krátkodobá sekretárka a neskoršia priekopníčka mierového hnutia, ku ktorej prechovával neopätovanú náklonnosť.

Finančný fond, z ktorého sa dodnes vyplácajú odmeny laureátom Nobelovej ceny, ustanovil podpisom svojho testamentu v roku 1895.