Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vedci objavili v džungli dve nové mayské mestá

Bádatelia objavili starobylé mestá Lagunita a Tamchen na Yucatánskom polostrove ešte v apríli na základe skúmania leteckých fotografií terénu.

Mexiko 23. augusta (TASR) - Dve doteraz neznáme mestá mayskej civilizácie ukryté v džungli objavili vedci na juhovýchode Mexika. Vedúci výskumu, Ivan Sprajc zo Slovinskej akadémie vied a umení (SAZU), verí, že v danom regióne sa podobných neodhalených lokalít nachádzajú ešte "desiatky", informovala v piatok agentúra Reuters.

Bádatelia objavili starobylé mestá Lagunita a Tamchen na Yucatánskom polostrove ešte v apríli na základe skúmania leteckých fotografií terénu. Dvojica miest dosiahla rozkvet v rokoch 600 až 1000 nášho letopočtu. V každom z nich vedci objavili palácovité stavby, pyramídy a námestia.

Sprajc so svojimi kolegami zmapoval na každej lokalite 10-12 hektárov terénu, pôvodné mestá však boli pravdepodobne väčšie. "Vypracovali sme mapu náboženských a administratívnych stredísk, čo predstavuje len akýsi stred mesta," povedal slovinský vedec, ktorý vlani objavil v danej oblasti i mayské mesto Chactun.