Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vedci odhalili, prečo chutí drahšie víno lepšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Výskumníci podrobili počas degustácie vína testu na magnetickej rezonancii spolu 15 mužov a 15 žien.

Kolín nad Rýnom 15. augusta (TASR) - Francúzski a nemeckí vedci zistili dôvod, prečo sa drahšie víno považuje tiež za chutnejšie. Táto skutočnosť má podľa nich súvis s centrami odmeňovania v mozgu, uviedla agentúra DPA.

"S vyššími cenami sa výrazne silnejšie aktivuje systém odmeňovania a takýmto spôsobom evidentne aj chuťový zážitok," vyhlásil Bernd Weber z nemeckej Bonnskej univerzity, ktorá výskum realizovala v spolupráci s ekonomickou vysokou školou INSEAD vo Francúzsku.

Výsledky štúdie zverejnili v dnešnom vydaní vedeckého magazínu Scientific Reports.

"Fascinujúcou otázkou je teraz to, či dokážeme vycvičiť systém odmeňovania, aby bol odolnejší voči takýmto vplyvom "placebo marketingu"," dodal Weber.

Výskumníci podrobili počas degustácie vína testu na magnetickej rezonancii spolu 15 mužov a 15 žien. Najskôr im povedali cenu vína a následne im z neho dali ochutnať mililiter cez hadičku. Respondenti mali následne ohodnotiť chuť vína stlačením tlačidla na deväťbodovej stupnici.

DPA uviedla, že vedci nechali respondentov ochutnať vždy to isté víno, ale zakaždým im oznámili inú cenu za fľašu (tri, šesť alebo 18 eur).