Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

VIDEO: Najväčšia sústava koralových útesov má hodnotu 38 miliárd eur

Koraly, ilustračné foto. Foto: TASR - AP

Niekoľko rokov ju však devastuje predovšetkým blednutie koralov. Zapísaná je aj na zozname prírodného dedičstva UNESCO.

Sydney 26. júna (TASR) - Veľká koralová bariéra, najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na zemeguli nachádzajúca sa pri severovýchodnom pobreží austrálskeho štátu Queensland, má hodnotu 56 miliárd austrálskych dolárov (38 miliárd eur). Uvádza sa to v dnes zverejnenej štúdii, ktorú si dala od spoločnosti Deloitte Access Economics vypracovať Nadácia Veľkej koralovej bariéry (GBRF).

Autori štúdie podľa agentúry DPA varujú pred obrovskými ekonomickými dopadmi v prípade zničenia tohto prírodného výtvoru. Od útesu je v Austrálii závislých viac ako 64.000 pracovných miest najmä v cestovnom ruchu.



Veľká koralová bariéra je tak "väčší zamestnávateľ než mnoho iných známych austrálskych firiem, napríklad (aerolínie) Qantas", povedal riaditeľ GBRF Steve Sargent.

Koralová bariéra je s rozlohou viac ako 344.000 štvorcových kilometrov väčšia ako Taliansko. Je dlhá vyše 2300 kilometrov a široká od dvoch do 150 kilometrov. Niekoľko rokov ju však devastuje predovšetkým blednutie koralov. Zapísaná je aj na zozname prírodného dedičstva UNESCO.