Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Veľvyslanec v USA: Tí, čo boli na Slovensku, sú pozitívne prekvapení

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Na rozdiel od Slovenska v Spojených štátoch nie sú Vianoce hlavným sviatkom roka, keďže ide o kresťanský sviatok a v USA žije aj mnoho príslušníkov iných náboženstiev, zhodnotil Peter Krmec rozdiely.

Washington 27. decembra (TASR) – Teší ho, že Slováci v Spojených štátoch udržiavajú slovenské vianočné tradície, a veľmi rád počúva pozitívne reakcie Američanov, ktorí navštívili Slovensko. O Vianociach pre TASR porozprával veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Peter Kmec.

"Vianoce sú aj tu, medzi Slovákmi, či už komunitou, alebo už aj druhou, treťou generáciou, jeden z najvýznamnejších sviatkov roka, takže my sa tiež snažíme z pohľadu slovenského veľvyslanectva udržiavať tieto zvyky a tradície. Snažíme sa takisto tie sviatky priblížiť čo najširšiemu spektru aj americkej verejnosti, takže robíme predvianočné podujatia," povedal Kmec.

Veľvyslanectvo zorganizovalo pre verejnosť mikulášske posedenie, vianočné trhy a predvianočné stretnutie slovenských profesionálov žijúcich v USA. Len dva dni pred Vianocami hostilo v spolupráci s veľvyslanectvom Malty aj podujatie k odovzdaniu a prevzatiu predsedníctva v Rade EÚ. Na všetkých týchto podujatiach sa podávali tradičné slovenské jedlá ako kapustnica, rezne so zemiakovým šalátom či strapačky s kapustou. Nechýbalo ani slovenské vianočné pečivo a varené víno.

Bude Petrovi Kmecovi chutiť po všetkých týchto podujatiach kapustnica ešte aj na Štedrý deň?

"Tak ja sa kapustnice nikdy neviem dojesť, je to moja obľúbená polievka, takže vždy ten december a január mám vyčlenený na jedenie kapustnice. Máme veľmi dobrého kuchára, kolegu tu na ambasáde, ktorý sa snaží pomáhať aj slovenským spolkom či už receptami, alebo aj prípravou tradičných vianočných jedál," prezradil.



Aj v domácom rodinnom kruhu sa veľvyslanec snaží udržať slovenské zvyky. Pri porovnávaní Vianoc v USA a na Slovensku pripomína, že na rozdiel od Slovenska v Spojených štátoch nie sú Vianoce hlavným sviatkom roka, keďže ide o kresťanský sviatok a v Spojených štátoch žije aj mnoho príslušníkov iných náboženstiev.

"Tu je taký hlavný sviatok Deň vďakyvzdania, takže tam sa snažíme nasať ten americký tradičný spôsob osláv rodinných sviatkov," uviedol veľvyslanec.

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák (vpravo) a veľvyslanec SR v USA Peter Kmec (vľavo).
Foto: TASR - Pavol Demeš


Podobnosť vidí Peter Kmec v komerčnej stránke Vianoc. V tej sa podľa neho USA a Slovensko už predbiehajú.

Zo slovenských Vianoc mu vo Washingtone chýbajú vianočné trhy, ktoré si chvália aj Američania, ktorí ich zažili: "Samozrejme, chýbajú nám tu v USA také tie tradičné stredoeurópske vianočné trhy, ktorými je Bratislava dosť vychýrená. Veľa Američanov aj Slovákov, ktorí tu žijú a idú okolo Vianoc na Slovensko, si veľmi pochvaľuje túto tradíciu, veľmi sa im to páči, takže asi to nám tak najviac chýba."

Američania sa ho tiež veľmi radi pýtajú na slovenské zvyky a porovnávajú ich s americkými.

"Vymieňame si informácie, ako sa oslavuje na Slovensku, a tí, čo boli na Slovensku, sú veľmi pozitívne prekvapení tou silnou tradíciou a vlastne tými rôznymi možnosťami, či už pred Vianocami, alebo počas vianočných sviatkov. Často ľudia chodia lyžovať na Slovensko, takže vidia tú atmosféru," uzavrel Kmec.