Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Verejnosť sa bude môcť zoznámiť so zaujímavosťami košských mokradí

Podmienky, ktoré majú zabezpečiť hniezdenie rybára riečneho, zabezpečovali 2. apríla 2016 ochranári v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou na takzvaných košských mokradiach pri Prievidzi. Obdobne postupovali na tomto migračnom a hniezdom mieste pre stovky druhov vtákov aj vlani, rybár si tam však hniezdo nevytvoril. Na snímke vyťahovanie pontónu. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Systematickým výskumom vtáctva sa tam odborníci zaoberajú približne od roku 1995.

Koš 20. apríla (TASR) - Až 187 druhov vtákov sa vyskytuje na košských mokradiach, ktoré vznikli medzi Novákmi a obcou Koš v okrese Prievidza vplyvom banskej činnosti. Exkurziu, ktorá toto územie i živočíšstvo žijúce v ňom predstaví, pripravila pri príležitosti Dňa Zeme (22.4.) Ochrana dravcov na Slovensku. Verejnosť ju bude môcť absolvovať 21. apríla dopoludnia, informovala PR manažérka Ochrany dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová.

V centre Hornonitrianskej kotliny, medzi Novákmi, Košom a Prievidzou dochádza od roku 1985 vplyvom podpovrchovej ťažby hnedého uhlia k postupným poklesom terénu, zavodneniu a vytváraniu rozmanitých mokraďových stanovíšť. Mokrade plnia úlohu hniezdísk, lovísk a odpočinkových miest na migračných trasách pre rôzne druhy vtákov. "Košské mokrade sú vzácnym príkladom toho, ako môže banská činnosť pozitívne vplývať na rozvoj biodiverzity v environmentálne zaťaženej krajine. Ide v súčasnosti o sústavu dvanástich plôch," uviedol Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Systematickým výskumom vtáctva sa tam odborníci podľa neho zaoberajú približne od roku 1995. "Mokrade sú obľúbené predovšetkým brodivcami, bahniakmi a vybranými spevavcami. Tieto druhy sú naviazané tak na vodnú hladinu, ako aj na porasty trste a pálky. Vedci preukázali, že pozorovanie vtáctva má blahodarný vplyv na ľudskú myseľ, a tým aj na naše telo," skonštatoval.

Na exkurzii, ktorú ochranári pripravili, verejnosti od 9.00 do 12.00 h predstavia aj metódy odchytu vtáctva a krúžkovanie ako spôsob monitoringu, ľudia teda uvidia vtáctvo zblízka. "Venovať sa budeme tiež rozoznávaniu druhov podľa spevu, reč bude o fenoméne vtáčej migrácie. Povieme si, ako postupovať pri náleze poraneného jedinca, aj ako správne vtáctvu pomáhať," doplnil Slobodník.

Účastníkom sa budú venovať Vladimír Slobodník a Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Túto akciu, ako i ďalšie aktivity na pomoc dravcom, podporila spoločnosť Západoslovenská energetika v rámci programu 3D od ZSE.

Okrem mokradí ponúka obec Koš aj ďalšie zaujímavosti. Priamo v obci sú dve bocianie hniezda, pričom jedno je obrích rozmerov – váži viac ako tonu. Je aktívne minimálne od roku 2001, v rokoch 2005, 2007 a 2015 tu bolo odchovaných päť mláďat. Prírodnou zaujímavosťou je aj lipa, ktorej vek sa odhaduje zhruba na 500 rokov.