Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

VESMÍR NA FOTKÁCH: Muskov Roadster už brázdi kozmické diaľnice

Na snímke je súkromný športový automobil Tesla Roadster zakladateľa spoločnosti SpaceX Elona Muska. Na sedadle vodiča je pripevnená figurína astronauta. Súkromný športový automobil vyniesla do vesmíru najsilnejšia nosná raketa sveta Falcon Heavy. Foto: TASR/AP

Ak ste zvedaví, čo sa nad našimi hlavami dialo počas februára, čítajte ďalej.

Bratislava 25. februára (Teraz.sk) – Lepšie raz vidieť ako tisíckrát počuť alebo, v našom prípade, čítať. Vesmír je fascinujúce miesto aj bez slov. Namiesto zdĺhavej obhajoby vám ponúkame tieto krásne snímky.

Úspešná premiéra Falconu Heavy

Jedna z najočakávanejších februárových udalostí. Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride odštartovala na svoj prvý skúšobný let doposiaľ najsilnejšia nosná raketa sveta Falcon Heavy. Technologická pýcha americkej spoločnosti SpaceX sa do vesmíru vzniesla po takmer dvojhodinovom meškaní. Štart odložili pre nepriaznivé poveternostné podmienky.
Najsilnejšia nosná raketa sveta Falcon Heavy štartuje z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride na svoj prvý skúšobný let v utorok 6. februára 2018.
Foto: TASR/AP

Muskovo auto už brázdi kozmické cesty

To, čo spočiatku vyzeralo ako dobrý vtip, sa 6. februára 2018 premenilo na skutočnosť. Raketa Falcon Heavy vyniesla na obežnú dráhu súkromný automobil Tesla Roadster aj spoločne s "hviezdnym šoférom" a to všetko za zvukov piesne Davida Bowieho Space Oddity. Červený Roadster patrí zakladateľovi spoločnosti SpaceX a známemu vizionárovi Elonovi Muskovi.


Pred misiou na Mars testujú v púšti

Pred samotnou cestou do kozmu musia vedci rôzne technologické vymoženosti otestovať na Zemi a to v rôznych podmienkach. Jednou z nich je aj skafander, ktorí astronautov chráni vo vesmírnom priestore pred mnohými nežiadúcimi vplyvmi. Na niekoľko týždňov vymenili vedci preto laboratóriá za ománsku púšť v regióne Dhofar. Podmienky tu totiž pripomínajú Mars.
Na snímke dvaja vedci, ktorí testujú vesmírne skafandre a radar pred budúcou misiou na Mars. Na výskumných prácach sa podieľa viac ako 200 vedcov z 25 krajín sveta.
Foto: TASR/AP

Ako metla bosorky

Ani v období vyspelých technológií, ktoré nám umožňujú hľadieť skrz rozľahlé vesmírne diaľavy, nedokážeme spoľahlivo vysvetliť niektoré javy. Jedným z nich sú aj „lavíny“ na planéte Mars. Snímka pochádza z planetárnej sondy Mars Reconnaissance Orbiter, ktorá skúma Červenú planétu z jej obežnej dráhy. Zobrazuje svetlú oblasť a záhadné tmavé pruhy, ktoré „tečú“ po svahoch. Čo však spôsobuje tieto „lavíny“ zatiaľ nie je známe. Vedci predpokladajú, že by mohli vznikať v dôsledku náhleho oteplenia marsovského povrchu.
Na snímke sú zachytené zosuvy na Marse. Tento jav zatiaľ vedci nevedia spoľahlivo vysvetliť, 8. februára 2018.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Keď si "svojku" robí aj rover

Obľuba tzv. selfie fotografií stále pretrváva. Ľudia sa predháňajú v tých najkurióznejších a najoriginálnejších záberoch. Zaľúbenie si v nich našiel aj rover, ktorý mapuje povrch marsovského kráteru Gale a na planéte už funguje od roku 2011. Na prvý pohľad to vyzerá, že snímku vyhotovil niekto iný, pretože v zábere chýba robotické rameno. Vedci však túto súčasť zo záberu odstránili. Ktovie, čo by na to povedal samotný rover, že mu jeho "ľudskí páni" takto retušujú selfíčka.
Rover Curiosity, ktorý skúma povrch planéty Mars, si vyhotovil selfie fotografiu.
Foto: TASR/AP

Vráti sa domov

Koncom novembra 1999 objavili vedci v Ománe, konkrétne v regióne Sayh al Uhaymir, meteorit. Ide o marťanský čadič veľkosti detskej dlane. Podobných úlomkov je na zemskom povrchu roztrúsených niekoľko desiatok. Tento kúsok Marsu je však čímsi jedinečný – v roku 2020 sa opäť dostane domov. Jedno z prieskumných vozidiel, ktoré NASA pripravuje pre cestu na Mars, ho doručí na Červenú planétu. Okrem meteoritu sem rover dopraví aj citlivý laser, určený na osvetlenie skalných objektov veľkosti porovnateľnej s ľudským vlasom.
Meteorit s označením Sayh al Uhaymir 008 (SaU008) sa v roku 2020 dostane opäť na domovskú planétu. Na Mars ho doručí rover spoločne s citlivým laserovým prístrojom.
Foto: www.nasa.gov