Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

VESMÍR NA FOTKÁCH: Svet v marci prišiel o mimoriadneho vedca

Farebnú žiaru sa podarilo zachytiť viacerým ľuďom na rôznych miestach našej planéty. Foto: NASA - www.nasa.gov

Ak ste zvedaví, čo sa nad našimi hlavami dialo počas marca, čítajte ďalej.

Bratislava 1. apríla (Teraz.sk) - Vesmír je fascinujúce miesto aj bez slov. Namiesto zdĺhavej obhajoby vám ponúkame tieto krásne snímky.

USA vypustili do vesmíru družicu novej generácie

Na obežnú dráhu Zeme vypustili Spojené štáty začiatkom marca revolučnú meteorologickú družicu GOES-S. Jej úlohou bude monitorovať západné pobrežie krajiny. Vďaka špičkovému vybaveniu budú mať meteorológovia veľmi rýchlo prístup k presným údajom nielen o bežných atmosférických javoch, ale aj o mimoriadnych udalostiach, ktoré môžu ohrozovať ľudské životy.


Búrlivý Saturn

Majestátny plynový obor udivuje vedcov nielen vďaka svojim prstencom, ale aj extrémnemu počasiu. V rámci misie sondy Cassini zaznamenali snímky tzv. Veľkej bielej škvrny. Obrovská búrka sa na planéte zjavuje každý saturnovský rok, ktorý zodpovedá približne 30 pozemským rokom a vedci doposiaľ nepoznajú jeho pravú príčinu. Domnievajú sa, že planéta za isté obdobie naakumuluje veľké množstvo energie, ktoré nárazovo uvoľní v podobe búrlivej víchrice. Búrka sa pohybuje rýchlosťou okolo 500 km/h, je väčšia, ako naša planéta Zem a dokáže zmeniť teplotu atmosféry o desiatky stupňov.

Obrovská búrka sa na planéte zjavuje každý saturnovský rok, ktorý zodpovedá približne 30 pozemským rokom a vedci doposiaľ nepoznajú jeho pravú príčinu.
Foto: NASA - www.nasa.gov

Vesmírna zelenina

Dopestovať zeleninu je síce občas nadľudský výkon, ale starať sa o zeleninovú záhradku vo výške 400 kilometrov nad Zemou je obdivuhodné. Astronautom na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa to podarilo a spestrili si tak jednotvárnu stravu kúskom šalátu či kapusty. Dlhodobé vesmírne lety si vyžiadajú aj pestovanie vlastného jedla. V rámci podobných experimentov sa posádky na ISS snažia zistiť, ako na rast zeleniny a rastlín všeobecne vplýva pobyt v mikrogravitácii.

Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) si spestrili jednotvárnu stravu kúskom šalátu či kapusty.
Foto: NASA - www.nasa.gov

K ISS odletela ďalšia trojica astronautov

Z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane vyštartovala 21. marca raketa, ktorá vyniesla kozmickú loď Sojuz MS-08 s tromi astronautmi na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Trojica astronautov v zložení Andrew Feustel, Richard Arnold a Oleg Artemjev strávi vo vesmíre šesť mesiacov.


Pre veliteľa Andrewa Feustela ide už o tretí let do vesmíru a vždy si so sebou vzal zaujímavé predmety, ktoré sú spojené s českými dejinami: išlo o básnickú zbierku Jana Nerudu Piesne kozmické či rozprávkovú postavičku Krtka. Teraz sa rozhodol uctiť si pamiatku obetí holokaustu. Na palube má so sebou dve kópie obrázkov z časopisu, ktorý vydávali chlapci v židovskom gete v Terezíne počas druhej svetovej vojny.


Ruský kozmonaut Oleg Artemjev (uprostred) a americkí astronauti Richard Arnold (vľavo) a Andrew Feustel počas tlačovej konferencie v ruskom kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 21. marca 2018.
Foto: TASR/AP

Stephen Hawking vydýchol naposledy

V polovici marca zasiahla svet smutná správa. Vo veku 76 rokov zomrel jeden z najuznávanejších svetových vedcov Stephen Hawking. Britský teoretický fyzik i napriek chorobe, ktorá ho na vyše polstoročie pripútala k vozíčku, zostával ďalej činný vo výskume vesmírnych záhad. Väčšinu života zasvätil štúdiu času a čiernych dier.
Patril tiež k nadaným popularizátorom vedy a výsledky vlastne práce zrozumiteľným spôsobom približoval aj laickej verejnosti v knihách: Krátke dejiny času, či Vesmír v orechovej škrupinke sa zakrátko stali bestsellermi. "Bol to veľký vedec a výnimočný muž, ktorého práca a posolstvo budú žiť mnoho rokov," uviedli vo vyhlásení jeho deti Lucy, Robert a Tim.
Na snímke vľavo pápež František a vpravo svetoznámy vedec Stephen Hawking počas súkromnej audiencie v rámci vatikánskej konferencie o vede a udržateľnosti vo Vatikáne 28. novembra 2016.
Foto: TASR/AP

Záplava farieb menom STEVE

Pozeráte sa na nový nebeský fenomén, ktorý vyvoláva záujem nielen u vedcov, ale i medzi astrofotografmi. Farebnú žiaru sa podarilo zachytiť viacerým ľuďom na rôznych miestach našej planéty. Pred vašimi očami defiluje vo fialových a zelených odtieňoch. Tento svetelný jav získal skrátene pomenovanie STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) a NASA v súčasnosti rozbieha „lov“ na tento zvláštny úkaz. Snaží sa zhromažďovať snímky z celého sveta, aby vedci mohli zistiť viac o procesoch v našej atmosfére.
Farebnú žiaru sa podarilo zachytiť viacerým ľuďom na rôznych miestach našej planéty.
Foto: NASA - www.nasa.gov