Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Kozmická loď Cygnus priviezla na ISS zásoby a vianočné darčeky

Súkromná kozmická loď Cygnus sa blíži na k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v sobotu 12. januára 2014. Bezpilotná loď, vyvinutá americkou súkromnou spoločnosťou Orbital Sciences Corporation priviezla v sobotu na ISS náklad zásob i oneskorené vianočné darčeky. Nové zásoby mali na orbitálnu základňu doraziť už pred mesiacom, takže šesťčlenná posádka ISS dostane vianočné darčeky s bezmála trojtýždňovým oneskorením. Do vesmíru Cygnus vyniesla nosná raketa Antares, ktorá odštartovala vo štvrtok večer 9. januára 2014 z kozmodrómu na ostrove Wallops Island pri pobreží amerického štátu Virgínia. Foto: TASR/AP

Do vesmíru Cygnus vyniesla nosná raketa Antares, ktorá odštartovala vo štvrtok večer z kozmodrómu na ostrove Wallops Island pri pobreží amerického štátu Virgínia.

Washington 12. januára (TASR) - Súkromná kozmická loď Cygnus priviezla dnes na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) náklad zásob i oneskorené vianočné darčeky.

Bezpilotná loď, vyvinutá americkou súkromnou spoločnosťou Orbital Sciences Corporation, dorazila na ISS po takmer trojdňovom lete s 1360 kilogramami potravín, vybavenia a vedeckých zariadení.

Posádka stanice krátko po prílete zachytila Cygnus za pomoci veľkého robotického ramena. Súčasťou nákladu sú aj mravce určené na výskum v rámci vzdelávacieho projektu.

Súkromná kozmická loď Cygnus sa blíži na k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v sobotu 12. januára 2014. Bezpilotná loď, vyvinutá americkou súkromnou spoločnosťou Orbital Sciences Corporation priviezla v sobotu na ISS náklad zásob i oneskorené vianočné darčeky. Nové zásoby mali na orbitálnu základňu doraziť už pred mesiacom, takže šesťčlenná posádka ISS dostane vianočné darčeky s bezmála trojtýždňovým oneskorením. Do vesmíru Cygnus vyniesla nosná raketa Antares, ktorá odštartovala vo štvrtok večer 9. januára 2014 z kozmodrómu na ostrove Wallops Island pri pobreží amerického štátu Virgínia.
Foto: TASR/AP
Nové zásoby mali na orbitálnu základňu doraziť už pred mesiacom, takže šesťčlenná posádka ISS dostane vianočné darčeky s bezmála trojtýždňovým oneskorením.

Do vesmíru Cygnus vyniesla nosná raketa Antares, ktorá odštartovala vo štvrtok večer z kozmodrómu na ostrove Wallops Island pri pobreží amerického štátu Virgínia.

V decembri štart znemožnila porucha chladiaceho systému stanice. Ďalšie dva plánované termíny štartu tento týždeň odložili, najskôr pre mrazivé počasie v USA a potom kvôli obavám z následkov slnečnej erupcie.

Spoločnosť Orbital Sciences uskutočňuje komerčné zásobovacie misie na základe kontraktu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA). Podobný kontrakt má aj ďalšia súkromná firma SpaceX.