Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Magazín

Podľa najnovších výskumov je vesmír starší o 80 miliónov rokov

Foto: TASR/AP

Celkový vek vesmíru je teda 13,81 miliardy rokov.

Paríž 22. marca (TASR) - Vesmír je podľa najnovších vedeckých výskumov starší, než sa doteraz predpokladalo, avšak objasnenie jeho základných koncepcií - ako vznikol, z čoho pozostáva a kam smeruje - je na dobrej ceste.

Vesmírna sonda Planck z dielne Európskej vesmírnej agentúry (ESA) zachytila odraz tzv. Veľkého tresku (Big Bang), z čoho vyplýva, že vek vesmíru je v skutočnosti vyšší o 80 miliónov rokov. Celkový vek vesmíru je teda 13,81 miliardy rokov.

"Podarilo sa nám odhaliť zásadnú pravdu o vesmíre," uviedol astrofyzik George Efstathiou, riaditeľ Kavliho kozmologického ústavu pri Cambridgeskej univerzite v Británii. Citovala ho vo štvrtok agentúra AP.

Zistenia posilňujú kľúčovú teóriu nazývanú inflácia, ktorá hovorí, že vesmír v zlomku sekundy expandoval z veľkosti subatomárnej častice do svojej súčasnej rozlohy.

Nové zistenia takisto ponúkajú spresnenia jeho skladby, v ktorej mierne prevažuje bežná hmota nad tmavou hmotou a tmavou energiou. Vedci na základe nových poznatkov tiež tvrdia, že vesmír sa zväčšuje pomalším tempom, než sa doteraz myslelo.

Vesmírnu sondu Planck v hodnote takmer 700 miliónov eur vyslali do vesmíru v roku 2009. Jej úlohou je mapovať vesmír, skúmať "svetelné fosílie" a zvukové echá pochádzajúce z Veľkého tresku. Prístroj bude zhromažďovať údaje do konca tohto roka, keď sa skončí jeho misia.