Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

VIDEO: Vesmírnu sondu Voyager 1 vypustili pred 40 rokmi

Voyager1 Foto: TASR/AP

Voyager 1 odštartoval ako druhý pre poruchu, ktorá bola objavená v poslednej chvíli a bolo nutné prikročiť k oprave sondy.

Mys Canaveral/Bratislava 5. septembra (TASR/Teraz.sk) - Americká kozmická sonda Voyager 1 odštartovala pred 40 rokmi 5. septembra 1977 z Mysu Canaveral na Floride v Spojených štátoch amerických (USA). Bola identickým dvojčaťom sondy Voyager 2, ktorú vypustili z Mysu Canaveral 20. augusta 1977.

Voyager 1 odštartoval ako druhý pre poruchu, ktorá bola objavená v poslednej chvíli a bolo nutné prikročiť k oprave sondy.

Vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (National Aeronautics and Space Administration - NASA) vyjadrili očakávania, že Voyagery by pri svojej púti mimo slnečnej sústavy mohli naraziť aj na známky mimozemského života. Pre potenciálnych predstaviteľov inteligentnej formy života je preto určená kovová platňa na palube vesmírnych poslov s obrazom človeka - muža i ženy. Obsahuje tiež informácie v dvojkovej sústave o polohe Zeme a slnečnej sústavy v priestore našej Galaxie. V posolstve sú aj zvukové záznamy vrátane skladby Johnny B. Goode od Chucka Berryho, Mozartovej Čarovnej flauty, uspávanky, akú na Zemi matky spievajú deťom v kolíske, či zvuk vody, vetra a bozku.



Voyager 1 putuje rýchlosťou 17 kilometrov za sekundu, kým Voyager 2 dosahuje rýchlosť 15 kilometrov za sekundu. V rámci NASA ich vybudovalo Jet Propulsion Laboratory, ktoré zabezpečuje aj ich prevádzku.

Podľa pôvodných plánov mali misie sond Voyager 1 a Voyager 2 trvať len štyri roky. Ich misia však pokračuje až do týchto dní. Oba Voyagery poslali na Zem množstvo údajov a fotografií, ktoré urobili revolúciu v dovtedajšom nazeraní pozemšťanov na slnečnú sústavu.



Na ceste slnečnou sústavou obe jednotonové sondy v roku 1979 navštívili planétu Jupiter a jeho suseda Saturn dosiahli v rokoch 1980 a 1981. Pri Saturne sa cesty "dvojičiek" rozdelili.



Voyager 1 bol vyvrhnutý nahor z orbitálnej plochy, kde sa sústreďujú obežné dráhy všetkých deviatich planét slnečnej sústavy. V súčasnosti sa nachádza v medzihviezdnom priestore.

Voyager 2 pokračoval na svojej ceste k planétam Urán a Neptún, ktoré predtým ešte nezhliadlo žiadne ľudské oko. Kým ho kozmické sily nevyvrhli von z orbitálnej plochy podobne ako jeho dvojičku, stal sa Voyager 2 prvou ľudskou sondou pri týchto dvoch planétach a v súčasnosti putuje v najvzdialenejších oblastiach slnečnej sústavy.